Łosoś po florencku to pyszne danie jednogarnkowe. Obok łososia znajdziecie w nim suszone pomidory i szpinak, a całość skąpana jest w gęstym sosie śmietanowo-serowym. Nie ma potrzeby wcześniejszego gotowania makaronu. Wszystko robimy na jednej patelni. Całość przygotujecie góra w pół godziny. Danie jest sycące i bardzo efektowne. Idealnie sprawdzi się jako kolacja ze znajomymi. Bardzo polecam!
W bardzo podobny sposób przygotowuje fileciki z kurczaka.
Więcej przepisów z łososiem
- Zupa jarzynowa z łososiem
- Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym
- Łosoś pieczony na ryżu
- Łosoś pieczony z ziemniakami i brokułem
Łosoś po florencku
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego makaronu. Świetnie będzie pasowało penne. Całą potrawę przygotujesz w góra pól godziny.
Łosoś po florencku
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 450g łososia,
- mąka do panierowania,
- 200g świeżego szpinaku,
- 120g odsączonych suszonych pomidorów,
- 250g makaronu świderki,
- ¾ szklanki startego parmezanu,
- 1 cebula,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
- olej do smażenia
Składniki na łososia po florencku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Odsączone z zalewy suszone pomidory kroimy w paseczki. Z łososia odcinamy skórę. Kroimy go na 8 mniejszych kawałków. Parmezan ścieramy na grubych lub średnich oczkach tarki i odmierzamy ¾ szklanki (szklanka o pojemności 250ml). Szpinak płuczemy i osączamy na sicie. Większe liście możemy pokroić na pół.
Kawałki łososia panierujemy z obu stron w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy łososia na rumiano z obu stron. Łososia przekładamy na talerz. A na patelnię dodajemy dodatkową łyżkę oleju oraz cebulę. Smażymy razem często mieszając 2 minuty. Następnie dodajmy sól, pieprz i suchy makaron. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Wówczas układamy łososia i pokrojone pomidory. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając (lub do miękkości makaronu).
Dodajemy oregano, starty parmezan orz śmietankę, mieszamy. Dodajemy szpinak, danie zdejmujemy z ognia przykrywamy. Czekamy 2 minuty aż szpinak zwiędnie. Następnie danie dobrze mieszamy ze szpinakiem. Od razu podajemy.
Życzę smacznego
Łosoś po florencku