16. października obchodzimy Światowy Dzień Chleba, z tej okazji przygotowałyśmy dla Was zestawienie 11 piekarni, w których kupicie dobre pieczywo!
Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie: czym charakteryzuje się piekarnia rzemieślnicza? Otóż jak nazwa wskazuje tutaj chleb wytwarzany jest głównie przy pomocy ludzkich rąk, a nie przez maszyny. Zwykle są to niewielkie piekarnie, w których pracuje kilka osób a chleb pieką na mniejszą skalę. Mamy w Łodzi kilka miejsc, które właśnie tak tworzą swoje wypieki. Własny zakwas, mąka z regionalnych młynów, jakościowe składniki i chlebowe kompozycje, których nie znajdziecie w zwykłych, sieciowych piekarniach.
Bochen w kredensie (Ozorkowska 2/6)
Agnieszka i Dominik swoją rzemieślniczą piekarnię otworzyli w październiku zeszłego roku. Od tego czasu do swojej rumianej oferty wciąż dorzucają nowości. W tej piekarni szczególnie trzeba wyróżnić chleb Zarzewiak – żytni na zakwasie z chrupiąca skórką. Pracę piekarni można podglądać przez okna lokalu, a w środku poczujecie się jak w domu. Jest przytulnie, pachnie chlebem, są stoliczki przy których można na miejscu zjeść ulubioną bułkę. Piekarnia pracuje od wtorku do piątku w godzinach 7.00 – 17.00, w soboty od 8.00 do 12.00.
Mini piekarnia – Chleb na zdrowie (Wróblewskiego 128)
Każdego dnia od 6.00 rano (z wyjątkiem niedzieli!) możecie zaglądać do tej rzemieślniczej piekarni na Polesiu. Stali bywalcy jako swoje ulubione chlebowe wypieki wymieniają chleb pytlowy z ziarnem (100% żytni), włoski z ziarnem, a także z chleb z dodatkiem jalapeno! Choć piekarnia jest już parę lat na łódzkiej gastro mapie, wciąż na jej półkach można odkrywać chlebowe nowości. A jej fani potrafią przyjeżdżać po swoje ulubione wypieki z całej Łodzi. W Mini Piekarnii oprócz chlebowych wypieków znajdziecie też słodkie i wytrawne bułeczki. Piekarnia pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach 6.00 – 18.00, w soboty do 13.00.
La Polacco (Wileńska 20B)
To miejsce, choć funkcjonuje już ponad rok, może stać się dla niektórych z was odkryciem. Piekarnię La Polacco znajdziecie na Karolewie. A w środku pieczywo przygotowywane na pasta madre italiana czyli włoskim zakwasie, który nadaje chlebom wyjątkowy smak. Chrupiący z wierzchu, wilgotny i sprężysty w środku. Na półkach La Polacco znajdziecie: chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie, gryczany czy pszenno-orkiszowy z orzechami włoskimi. Co jeszcze? Focaccia, soczniki, baklawa, turecki simit, tradycyjne włoskie ciasteczka – te wypieki są wyjątkowe. Kupicie je na wynos, albo zjecie na miejscu przy filiżance kawy lub herbaty. La Polacco pracuje od wtorku do soboty od 9.00 do 18.00, w niedziele do 14.00.
Mąka (Narutowicza 44, Struga 5, Piotrkowska 317)
Łodzianie tak pokochali wypieki zza Buga, iż nowe Mąki rosną w naszym mieście jak na… zakwasie! Pierwsza z nich powstała 4 lata temu, teraz mają już 4 lokalizacje (w Łodzi i Pabianicach). Choć jest ich już tyle, to wciąż każda Mąka ma swoją osobną produkcję na miejscu. W ofercie trzy chleby: pszenny, turecki i turecki z serem. Wybierając się po nie na pewno skusicie się też na wytrawne wypieki np. Kisze z dodatkami lub chaczapuri.
Godziny pracy Mąki różnią się w zależności od lokalizacji. Wszystkie pracują od poniedziałku do soboty, głównie od 7.00.
Montag (Piotrkowska 107, 111, 78)
Tej piekarni nie trzeba nikomu przedstawiać. Istnieje już od 11 lat! Montag to kolejne miejsce stworzone z miłości do chleba. Ich kultowy chleb kupicie w trzech lokalizacjach: Piotrkowska 107, 111 i 78 gdzie zjecie też śniadanie i lunch. Ale, ale, czas o chlebie. Prawdziwy zakwas, wyselekcjonowane mąki i dużo serca. Żytni 100%, 10 ziaren, tradycyjny pszenno-żytni czy ciastochleb to tylko kilka waszych ulubieńców. Poza nimi oczywiście bagietki, wytrawne i słodkie wypieki. Wiemy, iż mamy październik, ale już teraz przypomnimy wam, iż co roku w okresie przedświątecznym na Montagowych półkach pojawia się pyszny chleb piernikowy! Zapiszcie na później i nie dziękujcie.
Montag pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00-18.00, w soboty do 16.00, w niedziele od 9.00 do 17.00.
Okruchy (Kilińskiego 243A)
Kolejna kultowa już piekarnia na łódzkiej mapie – mikropiekarnia Okruchy. Tu także w każdym bochenku czuć jego najważniejszy składnik – miłość. Chleb okruchowy (pszenno-żytnio-orkiszowy), żytnie 100%, pełnoziarniste, orkiszowe i pszenno-orkiszowe z fajnymi dodatkami, jak mieszanki orzechów, cheddar z jalapeno, oliwki, feta i suszone pomidory albo prażone migdały i morele. Słyszycie jak to brzmi? Tutaj nie ma nudy. To tak wyjątkowe miejsce, iż nie da się tu tylko wpaść po chleb. Bardzo dobrze, iż jest gdzie usiąść, bo w Okruchach dobrze jest złapać chwilę wytchnienia przy słodkim croissancie i świetnej kawie! Rozpiska okruchowych wypieków pojawia się regularnie na ich social mediach.
Piekarnia otwarta jest we wtorki, czwartki i piątki od 7.00 do 15.00, w soboty od 8.00 do 13.00.
Piekarnia Podpora (Wojska Polskiego 78)
Najstarsza piekarnia w tym zestawieniu – ma ponad 40 lat! Zna ją chyba każdy łodzianin. Rodzinna piekarnia na Bałutach, do której od wielu lat ustawiają się kolejki. Kupicie tu dobre pieczywo i słodkie bułki w przystępnych cenach. Chleby pszenne, żytnie, pszenno-żytnie, z dodatkami. Chleb orzechowy, łódzki żulik i angielka to wypieki, które królują na listach zakupów. No właśnie, dla łodzian dzień chleba to przede wszystkim wielkie święto żulika!
Piekarnia otwarta jest od poniedziałku do soboty już od 5.15 rano! Od poniedziałku do piątku do 17.00 w soboty do 13.00.
Receptura (Zarzewska 21)
To miejsce tworzy… jedna osoba – Wojtek. Właśnie on w Recepturze wita nas ladą pełną pachnących bochenków i innych wyjątkowych wypieków, które dostępne są 4 dni w tygodniu. Niedawno ze swoją piekarnią obchodził 4 urodziny! W jego chlebowym asortymencie znajdziecie chleb 100% żytni razowy i z dodatkami, wiejski pszenno-żytni z dodatkiem maślanki, chleb mieszany z niskim indeksem glikemicznym, orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie albo chleb z pokrzywą i dynią! W jego głowie wciąż pojawiają się nowe wypieki, o których informuje na social mediach. Piekarnia pracuje od środy do soboty w godzinach 7.00 – 13.00.
Zakwaśne Bochenki (Zgierska 31/33)
Druga nowo otwarta piekarnia w tym zestawieniu. W ofercie znajdziecie klasyczne chleby na własnym zakwasie. Pszenno-żytni, żytni, razowy z pełnego ziarna czy orkiszowe. Prawdziwy hit pojawia się w soboty – chleb z prażoną cebulką i pieczonymi ziemniakami. Ostatnio pojawił się chleb z dodatkiem pasty gochujang albo dyni. Rozpiska chlebowa pojawia się na ich Facebooku.
Piekarnia pracuje od wtorku do soboty w godzinach 7.30 – 17.00
Dzika Mąka (Zgierska 18, Konstantynów Łódzki)
Uwaga, piekarnicza nowość, ale tym razem nie z Łodzi, a z Konstantynowa Łódzkiego. W Dzikiej Mące można wyróżnić przede wszystkim chleb „firmowy” pszenno-żytni, który powstaje z dawnych odmian zbóż (krzyca, orkisz, płaskurka, samopsza). Oprócz niego oczywiście pojawiają się chleby orkiszowe, żytni 100%, pszenno-żytnie. To miejsce, w których dostaniecie też klasyczne słodkości i takie dla osób na diecie – wegańskie, bezcukrowe, bezglutenowe. Rozpiskę wszystkich wypieków znajdziecie w tygodniowym menu na ich social mediach. Piekarnia pracuje od wtorku do środy w godzinach 7.00 -17.00, w czwartki i piątki do 18.00, w soboty do godziny 14.00.
Piekarnia Tradycyjna Klementowski (Górna 70, Konstantynów Łódzki)
Zostajemy jeszcze w Konstantynowie, bowiem tutaj znajdziecie piekarnię, w której chleb kupicie o każdej porze dnia i nocy! Do wypieku swoich bochenków używają największego pieca szamotowo-ceglanego w Polsce. A ich chleby dostępne są też w kilku lokalizacjach w Łodzi. Mimo, iż działają na większą skalę niż pozostałe piekarnie w tym artykule, to wszystkie chleby skręcane są manualnie i pieczone na 100% czystej mące z certyfikatem. Bestsellerowym chlebem jest żytni na maślance przygotowywany na moczonym siemieniu lnianym, zakwasie żytnim, maślance i ziarnach słonecznika. Piekarnia otwarta jest całodobowo.
Restauracje w których kupisz chleb własnego wypieku
Mówiąc o rzemieślniczych piekarniach nie można nie wspomnieć o tych czterech lokalach. Tutaj także pieką swoje chleby na zakwasie, które nie tylko znajdziecie w menu lokalu, ale też kupicie do domu.