Cytrynowe lody z nerkowców – przepis ze spiruliną blue majik
Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 15 minut + kilka godzin na schłodzenie w zamrażarce.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 filiżanka (200 ml) orzechów nerkowca,
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny blue majik,
- wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku,
- cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 3 łyżki erytrolu).
Zobacz także: Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Prosty przepis na lody bez dodatku jajek, robione bez maszynki do lodów
Jak zrobić wegańskie lody?
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalej na noc wodą.
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstaw na noc do lodówki.
- Orzechy przepłucz wodą, odsącz i umieść w mocnym blenderze.
- Dodaj gęstą część mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka) oraz wanilię.
- Posłodź do smaku i zblenduj dokładnie, aż powstanie gładka, kremowa masa.
- Do połowy masy dodaj niebieską spirulinę blue majik i mieszaj dokładnie.
- Masę przełóż do pojemniczków na lody i zamroź.
Wskazówki:
Jeśli nie macie niebieskiej spiruliny, możecie użyć innego naturalnego barwnika, na przykład żółtej kurkumy, zielonej matchy lub czerwonego pudru z liofilizowanych truskawek. Lody będą tak samo smaczne, jeżeli pozostawisz je w naturalnym kolorze.
Wegańskie desery na walentynki
W dniu 14 lutego z pewnością zechcecie zjeść słodkie małe co nieco. Bez względu, czy jesteście weganami, wegetarianami lub nie ograniczacie spożycia mięsa i nabiału możecie spróbować wegańskich pyszności. Szczególnie proponujemy:
- trufle marcepanowe w czekoladzie,
- jaglany deser Red Velvet,
- grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: