Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan. Ten deser to prawdziwy hit

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Cichoń/materiały prasowe wydawnictwo Słowne


Lody z nerkowców doprawione sokiem z cytryny to prawdziwy rarytas. Za błękitny kolor odpowiedzialna jest spirulina blue majik. Taka barwa z pewnością zaskoczy ukochaną osobę. Przepis na domowe lody z nerkowców pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej.

Cytrynowe lody z nerkowców – przepis ze spiruliną blue majik

Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 15 minut + kilka godzin na schłodzenie w zamrażarce.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) orzechów nerkowca,
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny blue majik,
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku,
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 3 łyżki erytrolu).

Zobacz także: Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Prosty przepis na lody bez dodatku jajek, robione bez maszynki do lodów

Jak zrobić wegańskie lody?

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalej na noc wodą.
  2. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstaw na noc do lodówki.
  3. Orzechy przepłucz wodą, odsącz i umieść w mocnym blenderze.
  4. Dodaj gęstą część mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka) oraz wanilię.
  5. Posłodź do smaku i zblenduj dokładnie, aż powstanie gładka, kremowa masa.
  6. Do połowy masy dodaj niebieską spirulinę blue majik i mieszaj dokładnie.
  7. Masę przełóż do pojemniczków na lody i zamroź.

Wskazówki:
Jeśli nie macie niebieskiej spiruliny, możecie użyć innego naturalnego barwnika, na przykład żółtej kurkumy, zielonej matchy lub czerwonego pudru z liofilizowanych truskawek. Lody będą tak samo smaczne, jeżeli pozostawisz je w naturalnym kolorze.

Wegańskie desery na walentynki

W dniu 14 lutego z pewnością zechcecie zjeść słodkie małe co nieco. Bez względu, czy jesteście weganami, wegetarianami lub nie ograniczacie spożycia mięsa i nabiału możecie spróbować wegańskich pyszności. Szczególnie proponujemy:

  • trufle marcepanowe w czekoladzie,
  • jaglany deser Red Velvet,
  • grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału