Liście, pestki i ogonki - o tych częściach owoców zapominamy. To błąd! Zobacz, co zrobić z pozostałościami czereśni, malin lub truskawek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: GettyImages/Aga Bak


Owoce lata kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Z chęcią sięgamy po soczyste truskawki, jędrne czereśnie, pachnące maliny, lada moment rozpocznie się wysyp wiśni i śliwek. Skupiamy się na miąższu, a często zapominamy o innych częściach. Ogonki? Liście? Pestki? Odruchowo lądują w koszu. Okazuje się, iż to, co traktujemy jako odpadki, może mieć korzyści dla naszego organizmu.

Właściwości pestek, liści i ogonków letnich owoców. One mają moc!

Mało kto wie, iż praktycznie każda część kupowanych przez nas owoców może mieć zastosowanie w kuchni i działanie prozdrowotne. Machinalnie odrywamy ogonki, usuwamy pestki i cieszymy się smakiem miąższu. Zachowując pozostałe części, możemy z nich zrobić użytek.

Zobacz, jak możesz wykorzystać resztki owoców w kuchni:

Idź do oryginalnego materiału