Zdjęcie: GettyImages/Aga Bak
Owoce lata kuszą smakiem, zapachem i kolorem. Z chęcią sięgamy po soczyste truskawki, jędrne czereśnie, pachnące maliny, lada moment rozpocznie się wysyp wiśni i śliwek. Skupiamy się na miąższu, a często zapominamy o innych częściach. Ogonki? Liście? Pestki? Odruchowo lądują w koszu. Okazuje się, iż to, co traktujemy jako odpadki, może mieć korzyści dla naszego organizmu.
Właściwości pestek, liści i ogonków letnich owoców. One mają moc!
Mało kto wie, iż praktycznie każda część kupowanych przez nas owoców może mieć zastosowanie w kuchni i działanie prozdrowotne. Machinalnie odrywamy ogonki, usuwamy pestki i cieszymy się smakiem miąższu. Zachowując pozostałe części, możemy z nich zrobić użytek.
Zobacz, jak możesz wykorzystać resztki owoców w kuchni: