Libański gulasz z fasolą i boczniakami. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy. Przepis poleca uczestniczka programu MasterChef Polska
W skrócie:
- Kuchnia bliskowschodnia. Wegetariańskie przepisy
- Gulasz z fasoli z ryżem po libańsku – przepis Samar Khanafer
- Jak zrobić gulasz warzywny? Przepis z fasolą i boczniakami
- Samar Khanafer. Autorka książek i uczestniczka MasterChef
Kuchnia bliskowschodnia. Wegetariańskie przepisy
Mamy dla ciebie przepis z najnowszej książki Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Autorka zachęca do wypróbowania wegetariańskich przepisów roślinnej kuchni bliskowschodniej. Proponuje przygotować pyszny i aromatyczny gulasz z fasolą i boczniakami. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem i pokropione sokiem z cytryny.
Tradycyjna libańska fasola gotowana jest z odrobiną jagnięciny lub baraniny. W kuchni bliskowschodniej ilość mięsa zawsze była znikoma, bo to kuchnia, która miała wykarmić rodziny wielodzietne. Bliski Wschód obfitował w warzywa, mięso zaś było po prostu drogie. Świat się jednak zmienia i, podobnie jak w Polsce, w Libanie również coraz rzadziej spotyka się rodziny z piątką lub dziesiątką dzieci, więc mięso przestało być dobrem luksusowym. Ale ze względu na spadek jakości mięsa i jego obecną masową produkcję sięgnęłabym po boczniaki – czytamy w książce Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”.
Gulasz z fasoli z ryżem po libańsku – przepis Samar Khanafer
Składniki:
- 400 g suchej białej fasoli,
- 200 g boczniaków,
- 1 jasna cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 marchewki,
przyprawy:
- 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich (mieszanka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, kolendry i imbiru),
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2–3 liście laurowe,
- 2–3 ziarna ziela angielskiego,
- 2–3 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek ,
do podania:
- 2 szklanki suchego ryżu (najlepiej basmati),
- ⅓ szklanki suchego makaronu (vermicelli),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- natka pietruszki lub kolendra,
- ćwiartki cytryny.
Kuchnia bliskowschodnia. Wegetariańskie przepisy
Mamy dla ciebie przepis z najnowszej książki Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”. Autorka zachęca do wypróbowania wegetariańskich przepisów roślinnej kuchni bliskowschodniej. Proponuje przygotować pyszny i aromatyczny gulasz z fasolą i boczniakami. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem i pokropione sokiem z cytryny.
Tradycyjna libańska fasola gotowana jest z odrobiną jagnięciny lub baraniny. W kuchni bliskowschodniej ilość mięsa zawsze była znikoma, bo to kuchnia, która miała wykarmić rodziny wielodzietne. Bliski Wschód obfitował w warzywa, mięso zaś było po prostu drogie. Świat się jednak zmienia i, podobnie jak w Polsce, w Libanie również coraz rzadziej spotyka się rodziny z piątką lub dziesiątką dzieci, więc mięso przestało być dobrem luksusowym. Ale ze względu na spadek jakości mięsa i jego obecną masową produkcję sięgnęłabym po boczniaki – czytamy w książce Samar Khanafer. „Dukkah, kumin i włoszczyzna”.
Gulasz z fasoli z ryżem po libańsku – przepis Samar Khanafer
Składniki:
- 400 g suchej białej fasoli,
- 200 g boczniaków,
- 1 jasna cebula,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 marchewki,
przyprawy:
- 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich (mieszanka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, kolendry i imbiru),
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 2–3 liście laurowe,
- 2–3 ziarna ziela angielskiego,
- 2–3 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek ,
do podania:
- 2 szklanki suchego ryżu (najlepiej basmati),
- ⅓ szklanki suchego makaronu (vermicelli),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- natka pietruszki lub kolendra,
- ćwiartki cytryny.
Flaczki z boczniaków. Zobacz przepis
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa wegetariańska, idealna na jesienne dni. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania i dużo szybszy niż tradycyjne flaczki. Boczniaki to bardzo delikatne w…
Jak zrobić gulasz warzywny? Przepis z fasolą i boczniakami
- Zaczynamy od namoczenia białej fasoli przez minimum 6–8 godzin. Po tym czasie fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- W dużym garnku podgrzewamy oliwę, na której na złoto podsmażamy boczniaki pokrojone w paski, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy marchew pokrojoną w plasterki oraz przyprawy: siedem przypraw libańskich, wędzoną paprykę, kumin, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy na złoto pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodajemy do niego drobno posiekaną kolendrę i podsmażamy całość 2 minuty. Dodajemy do gulaszu i gotujemy przez kolejnych 5 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż po libańsku. Ryż przepłukujemy kilkakrotnie wodą, aż będzie przezroczysta. W garnku podsmażamy na oliwie delikatnie rozkruszony makaron vermicelli, aż stanie się złotobrązowy. Dodajemy ryż i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i zalewamy wodą na wysokość 2 cm powyżej linii ryżu. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut.
- Gulasz podajemy z ryżem, posypany świeżymi ziołami i skropiony sokiem z cytryny.
Samar Khanafer. Autorka książek i uczestniczka MasterChef
Samar Khanafer. jest znana m.in. jako uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef Polska. Dzięki polsko-libańskiemu pochodzeniu oraz pasji do gotowania stała się prawdziwą ekspertką kuchni bliskowschodniej. Jest autorką kulinarnych bestselerów: „Szafran, mięta i kardamon” oraz „Hummus, za’atar i granaty”.
Gotowali w „MasterChefie” i „TopChefie”, teraz prowadzą restauracje w Polsce
Programy telewizyjne pokazujące rywalizację uczestników o miano najlepszego kucharza w Polsce wciąż cieszą się wielką popularnością. Zarówno w „Top Chefie” kierowanym do profesjonalistów, jak i…
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: