Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Sezon na fasolkę szparagową trwa w lipcu i sierpniu. To bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety. Polecam pyszną sałatkę z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Rzodkiewka dodaje sałatce odrobinę chrupkości, a szczypiorek nieco ostrości. Całość podkreśla wyrazisty sos winegret z czosnkiem oraz delikatną francuską musztardą z ziarenkami gorczycy.
Zobacz w galerii, jak zrobić rewelacyjną sałatkę z fasolką szparagową.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i ziemniaków
czas przygotowania: 10 minut + ugotowanie warzyw
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- ok. 10 młodych ziemniaków lub ziemniaków sałatkowych,
- ok. 10 rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- 120 g sera feta,
sos:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku świeżego,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Zobacz także: Pieczona fasolka szparagowa na obiad. Przepyszny przepis, który zachwyci smakiem
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej?
- Ziemniaki umyj, oczyść i wrzuć do osolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 20 minut. Wystudź.
- Fasolkę umyj, odetnij końce i przełóż do garnka z zimną wodą, łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Gotuj do ok.10 minut, aż będzie miękka. Odcedź i wystudź.
- Na dużym półmisku lub w misce ułóż ziemniaki pokrojone w ćwiartki.
- Dodaj fasolkę szparagową i pokrojone w plasterki rzodkiewki.
- Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w kostki serem feta.
- Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę.
- Wymieszaj sałatkę. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: