Przepis na bezę Pavlova jest znany już od bardzo dawna. Jego cechą charakterystyczną jest piankowy środek i chrupiąca skórka z zewnątrz. W poniższym przepisie bezę wypełniamy kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, a następnie dekorujemy owocami. Krem najlepiej nałożyć bezpośrednio przed serwowaniem deseru, aby beza nie stała się zbyt wilgotna.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Deser Pavlova obłędnie smakuje i świetnie wygląda. Poniżej lista potrzebnych składników
Dostęp do świeżych owoców w okresie letnim sprawia, iż na naszych stołach coraz częściej gości deser Pavlova. Do przygotowania tego smakowitego ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:
5 jajek
25 dag cukru białego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
125 g serka mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g świeżych malin
listki świeżej mięty do dekoracji
Deser Pavlova z malinami - przepis krok po kroku. Postępuj zgodnie ze wskazówkami
Przygotowanie bezy jest czasochłonne, dlatego pracę warto rozłożyć na dwa dni. Jak zrobić pyszny deser Pavlova z malinami? Przepis jest następujący:
Oddzielamy białka od żółtek
Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać
Gdy piana zaczyna być sztywna, stopniowo dodajemy cukier (czekamy, aż cukier się rozpuści i wtedy wsypujemy kolejną porcję)
Pod koniec ubijania, do piany dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, dzięki którym beza zachowuje idealną strukturę podczas pieczenia i miksujemy przez 1 minutę
W międzyczasie na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt koła o średnicy ok. 20-22 cm (można użyć do tego celu np. talerza)
Papier wykładamy na blasze do pieczenia
Ubitą pianę wykładamy na papierze, starając się nie wychodzić poza narysowany okrąg
Brzegi "podnosimy" (np. dzięki drewnianej szpatułki) w ten sposób, aby na środku powstało wgłębienie, a ścianki były wyższe - w ten sposób nadajemy kształt charakterystyczny dla deseru
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (góra-dół)
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez 3 godziny
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę (oba produkty muszą być bardzo schłodzone, najlepiej, aby spędziły kilka godzin w lodówce) i cukier waniliowy
Ubijamy na jednolitą masę
Krem umieszczamy we wgłębieniu wysuszonej bezy, a następnie posypujemy świeżymi malinami
Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty
Przygotowanie bezy - wskazówki. Nie popełniaj tego błędu
Beza to deser uwielbiany przez wszystkich łasuchów. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt z pewnością jest warty włożonej pracy. Bezę (blat wysuszony w piekarniku) można przygotować choćby dwa dni przed podaniem, jednak należy pamiętać o adekwatnym przechowywaniu. Nie może być szczelnie zamknięta w pojemniku, ponieważ grozi to zwilgotnieniem i utratą struktury. Przygotowany wcześniej blat najlepiej przechowywać w pudełku lub przykryć ściereczką.
Zobacz też: Zamiast kupować suplementy, zrób kiszoną kapustę. To nie tylko probiotyk. Czy można użyć młodej kapusty?