Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny letni torcik. Torcik ten składa się z trzech części:
- spodu biszkoptowego - często piekę biszkopt z 4 jajek i dzielę go na pół. Jedną z części wykorzystuje do ciasta, a drugą mrożę. Biszkopt bardzo dobrze się mrozi. Dzięki temu zabiegowi mam gotową bazę do innych wypieków. Śmiało możecie jako spód do tego ciasta wykorzystać gotowe podłużne lub okrągłe biszkopty.
- kremu śmietankowego - ten krem to tylko dwa składniki: śmietanka kremowa i galaretka. Galaretkę rozpuszczam w wodzie i gdy przestygnie to miksuje tylko z ubitą śmietanką. Użyłam galaretki przezroczystej, bo chciałam uzyskać biały kolor kremu, ale Ty możesz użyć dowolnego koloru.
- owoców w galaretce - do mojego ciasta użyłam truskawek, borówek, jagód, moreli i malin - soczyste i kolorowe owoce pięknie ozdobiły całe ciasto.
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Letni torcik smakuje lekko i kremowo. Soczyste i kwaskowate owoce świetnie przełamują słodycz galaretki, a całość łączy się z delikatną pianką śmietankową. Jest to idealne ciasto na lato. Bardzo polecam!
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Więcej przepisów na pyszne torty
- Tort rafaello z truskawkami
- Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort fryzyjski
- Tort musowy z truskawkami
Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny masa śmietankowa usztywniona galaretką oraz letnie owoce zatopione w galaretce. Gorąco polecam na lato!
Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka cukru (70g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 2 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 30ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 1 przezroczysta galaretka + 200ml wody,
- GALARETKA Z OWOCAMI:
- 1 galaretka truskawkowa +400ml wody
- 350g owoców: truskawek, malin, moreli, borówek amerykańskich, jagód
Przygotowanie:
GALARETKA Z OWOCAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
Rozpuszczanie galaretki
Owoce wcześniej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Większe owoce kroimy na mniejsze cząstki tzn. morele i truskawki.
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
KREM ŚMIETANKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!
Rozpuszczanie galaretki
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
* Użyłam galaretki przezroczystej o smaku ananasowym. Ale można użyć dowolnej galaretki np. cytrynowej, a choćby truskawkowej.
** Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wlewając ją ciurkiem i miksując na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto możemy składać w tortownicy lub rancie. Na paterze lub desce (albo w tortownicy) układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Następnie wykładamy od razu krem śmietankowy. Wyrównujemy. Całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, aby masa śmietankowa stężała. Po tym czasie wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Biszkopt z owocami