Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny letni torcik. Torcik ten składa się z trzech części:

  • spodu biszkoptowego - często piekę biszkopt z 4 jajek i dzielę go na pół. Jedną z części wykorzystuje do ciasta, a drugą mrożę. Biszkopt bardzo dobrze się mrozi. Dzięki temu zabiegowi mam gotową bazę do innych wypieków. Śmiało możecie jako spód do tego ciasta wykorzystać gotowe podłużne lub okrągłe biszkopty.
  • kremu śmietankowego - ten krem to tylko dwa składniki: śmietanka kremowa i galaretka. Galaretkę rozpuszczam w wodzie i gdy przestygnie to miksuje tylko z ubitą śmietanką. Użyłam galaretki przezroczystej, bo chciałam uzyskać biały kolor kremu, ale Ty możesz użyć dowolnego koloru.
  • owoców w galaretce - do mojego ciasta użyłam truskawek, borówek, jagód, moreli i malin - soczyste i kolorowe owoce pięknie ozdobiły całe ciasto.

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Letni torcik smakuje lekko i kremowo. Soczyste i kwaskowate owoce świetnie przełamują słodycz galaretki, a całość łączy się z delikatną pianką śmietankową. Jest to idealne ciasto na lato. Bardzo polecam!

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Więcej przepisów na pyszne torty

  • Tort rafaello z truskawkami
  • Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
  • Tort fryzyjski
  • Tort musowy z truskawkami

Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny masa śmietankowa usztywniona galaretką oraz letnie owoce zatopione w galaretce. Gorąco polecam na lato!

Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanka cukru (70g),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 2 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 30ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 1 przezroczysta galaretka + 200ml wody,
  • GALARETKA Z OWOCAMI:
  • 1 galaretka truskawkowa +400ml wody
  • 350g owoców: truskawek, malin, moreli, borówek amerykańskich, jagód

Przygotowanie:

GALARETKA Z OWOCAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.

Rozpuszczanie galaretki

Owoce wcześniej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Większe owoce kroimy na mniejsze cząstki tzn. morele i truskawki.


Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

KREM ŚMIETANKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka gwałtownie zacznie tężeć!

Rozpuszczanie galaretki

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

* Użyłam galaretki przezroczystej o smaku ananasowym. Ale można użyć dowolnej galaretki np. cytrynowej, a choćby truskawkowej.

** Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wlewając ją ciurkiem i miksując na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto możemy składać w tortownicy lub rancie. Na paterze lub desce (albo w tortownicy) układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Następnie wykładamy od razu krem śmietankowy. Wyrównujemy. Całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, aby masa śmietankowa stężała. Po tym czasie wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Biszkopt z owocami

Jeśli przygotujesz letni biszkopt ze śmietanką i owocami w galaretce to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Borówka amerykańska Ciasta przekładane (biszkoptowe) Ciasta z jagodami Ciasta z kremem Ciasta z malinami Ciasta z owocami Ciasta z truskawkami Czereśnie Jagody Maliny Truskawki Z galaretką


#galaretka #lato #rant 24cm #śmietana kremówka #tortownica 24cm #Weekendowa Cukierenka

Idź do oryginalnego materiału