Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.

fajnainspiracja.pl 6 miesięcy temu

Pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami, serem i pietruszką to doskonały wybór dla wszystkich, kto szuka smacznego, ale szybkiego dania. Ten placek to idealne połączenie miękkich ziemniaków, świeżych warzyw, soczystych pomidorów, bogatego sera i aromatycznej pietruszki. Jego przygotowanie jest proste, ale rezultat jest oszałamiający i pełen smaku. Ciesz się tym wspaniałym ciastem, które jest równie imponujące na talerzu, jak i pyszne na języku.

Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną

Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową

Czego będziemy potrzebować:
  • 4-5 ziemniaków + zimna woda – na polewę
  • 1 por lub cebula
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku

Mieszanka jajeczna:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub białego jogurtu
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • 200 g mąki pszennej
  • oliwa z oliwek – według uznania

Inne:

  • oliwa z oliwek – do smarowania
  • 3 pomidory
  • starty ser – do smaku

Do dekoracji i posypania:

  • świeża pietruszka – do smaku
Jak będziemy postępować:

1. starte ziemniaki włożyć do miski i zalać zimną wodą – opłukać, następnie odsączyć przez sito i przełożyć do innej miski.

2. Posiekany por lub cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek – smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodać startą marchewkę – smażyć razem, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszać.

3. Po usmażeniu wlej do miski z tartymi ziemniakami – wymieszaj.

4. Ubij jajka w innej misce, dodaj kefir lub biały jogurt, następnie dopraw solą i czarnym pieprzem – ubij i wlej mąkę – mieszaj do uzyskania gładkości, a na koniec dodaj olej w razie potrzeby – dobrze wymieszaj.

5. Wylej powstałą masę jajeczną na składniki w misce – dobrze wymieszaj i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i nasmarowanej oliwą z oliwek.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.

7. Po upływie tego czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i ładnie ułożyć pomidorowe krążki, a następnie posypać startym serem, im więcej sera, tym lepiej.

8. Piec przez kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

9. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału