Pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami, serem i pietruszką to doskonały wybór dla wszystkich, kto szuka smacznego, ale szybkiego dania. Ten placek to idealne połączenie miękkich ziemniaków, świeżych warzyw, soczystych pomidorów, bogatego sera i aromatycznej pietruszki. Jego przygotowanie jest proste, ale rezultat jest oszałamiający i pełen smaku. Ciesz się tym wspaniałym ciastem, które jest równie imponujące na talerzu, jak i pyszne na języku.
Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną
Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową
Czego będziemy potrzebować:- 4-5 ziemniaków + zimna woda – na polewę
- 1 por lub cebula
- 1 marchewka
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Mieszanka jajeczna:
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru lub białego jogurtu
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 200 g mąki pszennej
- oliwa z oliwek – według uznania
Inne:
- oliwa z oliwek – do smarowania
- 3 pomidory
- starty ser – do smaku
Do dekoracji i posypania:
- świeża pietruszka – do smaku
1. starte ziemniaki włożyć do miski i zalać zimną wodą – opłukać, następnie odsączyć przez sito i przełożyć do innej miski.
2. Posiekany por lub cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek – smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodać startą marchewkę – smażyć razem, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszać.
3. Po usmażeniu wlej do miski z tartymi ziemniakami – wymieszaj.
4. Ubij jajka w innej misce, dodaj kefir lub biały jogurt, następnie dopraw solą i czarnym pieprzem – ubij i wlej mąkę – mieszaj do uzyskania gładkości, a na koniec dodaj olej w razie potrzeby – dobrze wymieszaj.
5. Wylej powstałą masę jajeczną na składniki w misce – dobrze wymieszaj i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i nasmarowanej oliwą z oliwek.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upływie tego czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i ładnie ułożyć pomidorowe krążki, a następnie posypać startym serem, im więcej sera, tym lepiej.
8. Piec przez kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
9. Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!