Lemon curd

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Lemon curd to słodko kwaśny i gęsty krem cytrynowy o słonecznym kolorze, który wykorzystasz do tortu, ciasta, bezy, babeczek i innych deserów np naleśników. Poznaj prosty przepis bez kombinacji na orzeźwiający lemond curd, który wykonasz w 15 minut. Podaję także wersję dla cierpliwych. Krem jest tak dobry, iż lubię go jeść prosto ze słoiczka.

Lemon curd jest uniwersalnym kremem, który ma tyle zastosowań co dżem :-). Jest bardzo popularny w Anglii, skąd trafił do nas i zadomowił się na stałe. Uwielbiam jego smak i piękny kolor. jeżeli myślisz, iż crud jest trudny i zarezerwowany jedynie dla profesjonalnych cukierników to jesteś w błędzie. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić rewelacyjny lemond crud. Podaję także wersję dla cierpliwych z podgrzewaniem w kąpieli wodnej.

Lemon curd – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Na samym końcu przepisu przeczytaj koniecznie wskazówki i zdecyduj ile dać: skórki, soku oraz cukru. Krem jest wegetariański i bezglutenowy.

  • 3/4 szklanki soku z cytryny (4 średnie sztuki)
  • 130 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 100 g masła extra z minimum 82% tłuszczu (pół kostki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z 1 cytryny

Sposób wykonania lemon curd

Do przygotowania lemon curd potrzebować będziemy przede wszystkim: szklana lub metolowa miseczka, rózga kuchenna, tarka z drobnymi oczkami, rondel z grubym dnem. Przyda się także wyciskarka do owoców – idealnie sprawdzi się ręczna. Do czyszczenia skórki cytryny użyj szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do naczyń.

Krok 1 – przygotowuję cytryny

Cytryny (najlepiej ekologiczne, niewoskowane) szoruję szczoteczką pod bieżącą i chodną wodą. Wyszorowane cytryny wyparzam. Następnie ścieram na drobnych oczkach skórkę z 1 cytryny i wyciskam sok ze wszystkich cytryn.

Krok 2. Umieszczam składniki w rondelku

Wersja 1 szybka i prosta

Do rondelka z grubym dnem wlewam sok z cytryny oraz wrzucam startą na drobnych oczkach skórkę i cukier puder. Wbijam 2 całe jajka, 1 żółtko i całość rozkłócam dzięki rózgi kuchennej. W ostateczności możesz też użyć widelca. Następnie dodaję pokrojone w kostkę masło. Całość podgrzewam na małym ogniu i cały czas mieszam rózgą kuchenną. Gdy masło się rozpuści lekko zwiększam ogień i cały czas mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania się masy. Gdy pojawia się bąbelki, świadczące o gotowaniu, natychmiast podnoszę z ognia i zmniejszam ogień. Mieszam i podgrzewam przez około 10 – 15 minut, aż uzyskam jednolitą, gęstą i gładką konsystencję budyniu. Koniecznie przeczytaj wskazówki na dole przepisu, gdzie wyjaśniam co zrobić, gdyby krem nie wychodził jak w opisie.

Wersja 2 w kąpieli wodnej

Wersja w kąpieli wodnej jest dla cierpliwych.
Do większego garnka wlewam wodę i zagotowuję. Ustawiam moc palnika na średnią. Na garnek z gorącą wodą kładę drugi, mniejszy rondelek (może też być metalowa lub szklana miska) tak, aby woda go nie dotykała.
Do mniejszego rondelka (miski) wlewam sok z cytryny i dodaję startą na małych oczkach skórkę oraz cukier puder. Wbijam 2 całe jajka, 1 żółtko i całość mieszam dzięki rózgi kuchennej. Następnie wrzucam pokrojone w kostkę masło. Całość mieszam i podgrzewam. Powstaje po rozpuszczeniu jednolita masa. Dzięki podgrzewaniu w kąpieli wodnej nie zachodzi ryzyko zagotowania. Jednak cały proces trwa dłużej. Całość podgrzewam i mieszam tak długo, aż otrzymam gęsty i jednolicie gładki krem o konsystencji budyniu. Trwa to około 15 – 20 minut. jeżeli w kremie pojawią się grudki lub chcesz, aby krem cytrynowy był aksamitnie gładki, to przeciśnij go przez sito poprzez przecieranie dzięki łyżki.
Polecam zapoznać się ze wskazówkami na samym dole przepisu.

Gotowy krem umieszczam w słoiku, zakręcam i odstawiam do ostudzenia. Przechowuję w lodówce lub od razu wykorzystuję jako nadzienie do deserów.

Do czego wykorzystać lemon crud?

Lemon crud jest uniwersalnym kremem, który ma tyle zastosować na dżem. Jest tak dobry, iż można ze smakiem zajadać się nim łyżeczką prosto ze słoika. Poniżej przedstawiam podstawowe wykorzystanie lemond crud.

  • Posmarować kanapkę, gofry.
  • Wykonać krem cytrynowy.
  • Dodać jako nadzienie do naleśników. Zobacz prosty przepis na naleśniki.
  • Wykorzystać jako nadzienie babeczek lub pączków.
  • Posmarować górę ciasta.
  • Posmarować blat biszkoptu do tortu.
  • Wypełnić tartę cytrynową.

Poniżej wafle z mleka w proszku posmarowane lemon crud. Możesz też wafle wysmrować samym crudem (zagęszczając skrobią ziemniaczaną).

Wskazówki

  • Lemon crud ma lekko cierpki i kwaśno słodki smak. Cierpkość pochodzi od skórki cytryny. jeżeli nie lubisz cierpkości to pomiń ją lub dodaj mniej. jeżeli nie lubisz zbyt kwaśnych kremów, to część soku zastąp wodą, pamiętając oczywiście, aby zachować proporcje płynnych składników. Polecam także pod koniec mieszania sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru.
  • Krem ma konsystencję gęstego budyniu. jeżeli z jakiegoś powodu nie chce zgęstnieć, to dodaj skrobię ziemniaczaną. Dla proporcji podanych w przepisie są to odpowiednio 2 łyżeczki wody oraz 1 łyżeczka mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wymieszaną zawiesinę dodajemy do kremu i oczywiście mieszamy, aż zgęstnieje. Możesz także pod koniec podgrzewania i mieszania oprószyć wierzch łyżeczką mąki ziemniaczanej i całość wymieszać.
  • Gdyby krem zważył się podczas dodawania masła (tłuszcz wytrąci się na wierzchu), należy go przede wszystkim ostudzić i zmiksować blenderem. Otrzymamy wówczas krem o jednolitej konsystencji.
  • Jeśli w kremie powstaną grudki, to przeciśnij go przez gęste sito, poprzez przecieranie dzięki łyżki.
  • Lemon crud przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Niektórzy mrożą krem i po rozmrożeniu zachowuje on pierwotną konsystencję. Nigdy nie mroziłam, więc podaję jako ciekawostkę i wskazówkę dla osób, którym zostanie nadmiar kremu.
  • Lemon crud jet tak dobry, iż może nie doczekać dodania do kremu cytrynowego. Moje dzieci bardzo go lubią. Przygotuj się więc na zrobienie dodatkowego kremu 🙂

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału