Lekkie i zdrowe dania ze śliwkami. Tak oszczędzisz kalorie! Przepisy na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, powidła bez cukru i owoce w occie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Sezon na śliwki rozpieszcza nas mnogością odmian i smaków tych owoców. Warto przygotować z nich różne potrawy i przetwory na zimę, bo jedzone na surowo mogą niektórym się znudzić. Tymczasem to jedne z najcenniejszych Polskich owoców, a na dodatek gwałtownie się skończą. Nie czekaj, przygotuj powidła bez cukru, śliwki w occie, ciasto w bezglutenowej wersji czy śliwowicę, która pomaga na jesiennie i zimowe dolegliwości. Wypróbuj nasze przepisy i sprawdź, jak oszczędzać kalorie w śliwowych daniach.

Spis treści

  • Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?
  • Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami
  • Przepisy na przetwory ze śliwkami. Jak zrobić śliwki w occie, nalewkę, dżem i bezcukrowe powidła ze śliwek?

Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?

Śliwki są niskokaloryczne i stanowią lekki dodatek do zdrowych dań, takich jak owsianka, musli, deser jogurtowy, soki, koktajle i domowe lody, a także sałatki, surówki, sosy typu chutney czy dodatki do pieczonych bądź duszonych mięs. Te suszone to klasyczny składnik bigosu i farszów z kapustą i grzybami.

Ciasto ze śliwkami to jeden z pierwszych pomysłów na pyszne dania z tymi owocami, ale jest też wiele innych, również lżejszych Chiaroscuro/Pexels, zebratomato/123RF (małe)

Niestety, nie wszystkie dania ze śliwek są jednak zdrowe i dietetyczne – zależy to od receptury, a zwłaszcza od zwartości cukru, mąki i oleju, a także składników mięsnych i mlecznych oraz pochodzących z nich tłuszczów. Chcąc uzyskać lżejsze i zdrowsze potrawy, warto więc zrezygnować ze stosowania dużych ilości masła, śmietanki czy składników słodzących, a także dodatków takich jak kruszonka, lukier czy cukier puder.

Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?

Śliwki są niskokaloryczne i stanowią lekki dodatek do zdrowych dań, takich jak owsianka, musli, deser jogurtowy, soki, koktajle i domowe lody, a także sałatki, surówki, sosy typu chutney czy dodatki do pieczonych bądź duszonych mięs. Te suszone to klasyczny składnik bigosu i farszów z kapustą i grzybami.

Ciasto ze śliwkami to jeden z pierwszych pomysłów na pyszne dania z tymi owocami, ale jest też wiele innych, również lżejszych Chiaroscuro/Pexels, zebratomato/123RF (małe)

Niestety, nie wszystkie dania ze śliwek są jednak zdrowe i dietetyczne – zależy to od receptury, a zwłaszcza od zwartości cukru, mąki i oleju, a także składników mięsnych i mlecznych oraz pochodzących z nich tłuszczów. Chcąc uzyskać lżejsze i zdrowsze potrawy, warto więc zrezygnować ze stosowania dużych ilości masła, śmietanki czy składników słodzących, a także dodatków takich jak kruszonka, lukier czy cukier puder.

Jak więc oszczędzić kalorie z tłuszczu, cukru i skrobi? Zamiast wymienionych dań ze śliwek wybierz podane lżejsze opcje:

  • schab ze śliwką – polędwica ze śliwką,
  • kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – ciasto drożdżowe ze śliwkami,
  • nutella ze śliwek – śliwka w czekoladzie gorzkiej,
  • śliwki w boczku – śliwki w occie z czerwonym winem,
  • ciasto pijana śliwka – ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem,
  • pleśniak ze śliwkami – ciasto jogurtowe ze śliwkami,
  • dżem ze śliwek – powidła ze śliwek węgierek bez cukru,
  • kompot ze śliwek – sok ze śliwek z wyciskarki wolnoobrotowej,
  • pierogi ze śliwkami – ziemniaczane pyzy ze śliwkami.
Idź do oryginalnego materiału