Ciasto makowe. Sprawdzony przepis
Polecam sprawdzony przepis na ciasto makowa panienka. Jego nieco humorystyczna nazwa nawiązuje do lekkiego i delikatnego smaku tego wypieku. Puszyste jak chmurka makowe blaty ciasta, przełożone są brzoskwiniowym musem i waniliowym kremem. Do przepisu możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki. Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. jeżeli nie chcesz robić musu z żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.
Zobacz w galerii, jak przygotować ciasto makowa panienka.
Przepis na ciasto makowa panienka
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
liczba porcji: około 16 porcji
poziom trudności: średni
Składniki:
ciasto:
- 200 g zmielonego maku,
- 8 łyżek gorącej wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszenną,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- zapach migdałowy.
warstwa brzoskwiniowa:
- brzoskwinie z puszki 800 g,
- 12 g żelatyny,
- 60 ml wrzątku,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- opcjonalnie cukier do smaku.
krem:
- 0,5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- łyżka zapachu migdałowego,
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji.
Zachwyć gości pysznym wypiekiem. Zobacz przepis na popisowe ciasto
Biszkopt z kremem i galaretką to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możesz podać je na święta, imieniny czy po prostu jako deser po obiedzie. Zachwyt gości gwarantowany!…
Jak zrobić ciasto makowa panienka? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie makowych blatów:
- Wymieszaj mak z gorącą wodą.
- Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Do naczynia do miksowania włóż miękkie masło i cukier. Zmiksuj na puszystą masę.
- Dodawaj po łyżce maku, aż masa się połączy.
- Nie przerywając miksowania, dodaj jajka i mąkę.
- Wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach.
Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej:
- Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści.
- Brzoskwinie zmiksuj blenderem.
- Dodaj sok z cytryny i żelatynę, dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić masy cukrem.
- Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
Przygotowanie kremu i udekorowanie ciasta:
- Z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
- Do odlanego mleka dodaj obie mąki. Wymieszaj.
- Wlej mieszankę do gotującego się mleka.
- Pogotuj krem ok. 2 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
- Następnie ucieraj miękkie masło, dodając po łyżce przestudzony krem.
- Wlej zapach migdałowy.
- Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół i posmaruj masą brzoskwiniową.
- Na masę brzoskwiniową wyłóż niemal cały krem.
- Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
- Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: