Lekkie babeczki z porzeczkami na lato. Wypróbuj przepis na muffinki z porzeczkami na oleju. Z tym przepisem poradzą sobie choćby dzieci

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowe babeczki z porzeczkami to ekspresowy wypiek, który zrobisz w 30 minut. Wilgotne ciasto uzyskacie korzystając z gęstego jogurtu greckiego i oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Zobacz przepis na puszyste babeczki z czerwonymi porzeczkami na podwieczorek.

Babeczki z porzeczkami – przepis na deser

Liczba porcji: na 10 – 12 babeczek,
Czas przygotowania: 5 minut + 25 minut pieczenia,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 60 g cukru kryształu,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g czerwonych porzeczek.

Jak zrobić babeczki z czerwoną porzeczką?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 170° Celsjusza z opcją grzania góra – dół.
  2. W czasie gdy piekarnik się rozgrzewa, należy połączyć wszystkie mokre składniki.
  3. Następnie mąkę pszenną należy przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
  4. Suche składniki powoli należy dosypać do mokrych i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  5. Do ciasta na babeczki należy dodać umyte i odszypułkowane czerwone porzeczki.
  6. Foremkę na muffinki należy wypełnić papilotkami i wlać do nich ciasto do 2/3 wysokości.
  7. Do nagrzanego piekarnika należy wstawić babeczki z porzeczkami i piec przez 25 minut, aż będą wyrośnięte i zarumienione.
  8. Wilgotne muffinki jogurtowe można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.

Dodatki do babeczek z porzeczkami

Smak babeczek z porzeczkami można urozmaicić dodatkiem białej czekolady albo udekorować polewą czekoladową. Świetnie sprawdzają się kremy maślane waniliowe lub porzeczkowe. Tradycyjna kruszonka to także znakomity sposób na udekorowanie babeczek. Można ją wzbogacić zmielonymi orzechami włoskimi lub płatkami owsianymi.

Zachęcamy też do korzystania z czerwonych porzeczek w innych ciastach i deserach. Szczególnie zachęcamy do wypróbowania szybkiego ciasta z porzeczkami i płatkami migdałowymi lub ciasta z porzeczkami, budyniową pianką i kruszonką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału