Sernik japoński – przepis na puszyste ciasto
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania:
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 40 g miękkiego masła,
- 100 g kremowego serka twarogowego,
- 100 g cukru,
- 75 ml mleka,
- 40 g mąki pszennej,
- 10 g skrobi kukurydzianej.
Jak zrobić sernik japoński?
Przygotowanie:
- Żółtka należy oddzielić od białek.
- Miękkie masło należy ubić z cukrem. Gdy podwoi objętość, należy dodać do niego po jednym żółtku i dalej miksować do całkowitego połączenia.
- Następnie należy dolać mleko, wymieszać i dosypać przesiane mąki.
- Białka jajek należy ubić ze szczyptą cukru na sztywną pianę.
- Następnie do masy żółtkowej należy dodać do ubitej piany i wymieszać silikonową szpatułką.
- Okrągłą formę do ciasta należy natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. o ile używacie tortownicy, sprawdźcie, czy jest szczelna. Dzięki temu unikniecie niespodzianki, iż masa na sernik wyciekła w trakcie pieczenia.
- Do przygotowanej formy należy wlać masę na sernik japoński. Można delikatnie ją wstrząsnąć, aby sernik równomiernie urósł.
- Formę należy wstawić do większej blachy i zalać wrzątkiem. Dzięki temu sernik japoński będzie delikatny i lekki jak piórko.
- Sernik japoński należy piec przez 60 minut w temperaturze 160° Celsjusza.
- Po 20 minutach można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnia, aby ulotnił się nadmiar pary wodnej. Około 20 minut przed końcem pieczenia należy zmniejszyć szczelinę, aby sernik upiekł się na złoto-brązowy kolor.
- Gotowy sernik japoński będzie lekki jak puch, a konsystencją będzie przypominać ptasie mleczko.
Sernik z 3 składników
Sernik japoński można też zrobić w wersji trójskładnikowej. Wystarczy połączyć serek twarogowy z roztopioną białą czekoladą i żółtkami. Do tej masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ten dodatek sprawia, iż ciasto jest puszyste jak chmurka.
Czytaj także: Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście
Ser do sernika japońskiego
Większość przepisów wskazuje, aby do sernika japońskiego używać serka twarogowego w stylu kanapkowym. Konieczne jest zwracanie uwagi, aby serek twarogowy miał gładką, zwartą konsystencję i był o naturalnym smaku. Należy unikać twarogów dosładzanych, z dodatkiem przypraw np.: wanilii albo sztucznych zagęstników.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: