Przepis na babkę majonezową
czas przygotowania: 20 minut + 40 minut na pieczenie
porcja na 1 babkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 180 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie skórka starta z cytryny,
- cukier puder do dekoracji,
- łyżeczka masła do natłuszczenia formy.
Zobacz także: Babka makowa. Przepis na pyszne ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Smakuje doskonale
Jak zrobić babkę majonezową?
- Przygotowanie babki zacznij od rozdzielenie białek od żółtek.
- W miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną się robić gęste wsyp porcjami cukier i wanilię.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
- Na koniec wsyp suche składniki i dodaj majonez.
- Możesz dodać także skórkę otartą z cytryny.
- Przelej ciasto do natłuszczonej masłem blaszki babkowej z kominkiem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe tzn. wbij w babkę patyczek do szaszłyków i jeżeli będzie suchy to znak, iż możesz wyjąć ciasto z piekarnika.
- Wyjmij babkę z blaszki i ostudź.
- Posyp ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.
.
Najlepsze ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów, które sprawdzą się podczas świąt
Szukasz przepisu na najlepsze ciasto na Wielkanoc? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To m.in. mazurek…
Katarzyna Puczyńska
+10
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: