Jedynie żółtą, bo akurat taką miałam w domu. W ogóle ten dzisiejszy przepis nie był planowany. Tydzień temu byliśmy na weekendowym wyjeździe z okazji moich urodzin. Mieliśmy do wykarmienia w sumie 9 osób. Od początku wiedzieliśmy czym będziemy się raczyć, niezależnie od pogody. Grill. A jak grill i mięsożercy to kiełbasy. My jak zwykle nakupował kiełbas jak porąbany (mimo, iż sam ich jeść nie może) i sporo przywieźliśmy ich z powrotem. Część zamroziłam, przydadzą się na kolejne tego typu wypady, z części zrobiłam między innymi leczo.
Leczo zupełnie klasyczne, z produktów które miałam w domu. Żółtą paprykę podprowadziłam My, passata zawsze się u mnie znajdzie. Oregano, cebula, czosnek – łatwe, wszystko miałam. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem cukinii, ale po pierwsze jej nie miałam, a po drugie – po co? Ja akurat jestem fanką lecza jedynie z papryką. Na bank byłoby lepsze, gdyby było zrobione z różnych rodzajów papryk, ale lenistwo wygrało, sklep 100 metrów od domu był zdecydowanie za daleko.
Przesmażyłam wszystko porządnie, dodałam trochę wędzonej papryki i ten… Pierwszą porcję zjadłam z pieczywem, drugą z makaronem. A tak, bo w sumie czemu nie. Wyszła z tego zupełnie zwyczajna zapiekanka, którą kiedyś zdarzało mi się robić. Kiełbasa, cebula, czosnek, papryka i passata. Na pewno też ją znacie, to nie jest żadne odkrycie. Jedyne co różni te dwie potrawy to kształt papryki (przynajmniej u mnie). W leczo jest podłużna, w zapiekance ze starych czasów pokrojona kostkę. Wyszła więc z tego zapiekanka z papryką pokrojoną w paski. Dobra, kończę już ten temat, bo to do niczego nie prowadzi.
Na jutro rozmroziłam jedną większą kiełbasę, zrobię z niej leczo, ale trochę inne niż zwykle. Mam nadzieję, iż go nie spartolę, będę je robiła trochę na czuja.
Zaglądajcie do mnie.
Składniki:
3 małe kiełbasy
1 duża żółta papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ćwierć łyżeczki wędzonej mielonej papryki
1 liść laurowy
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
olej rzepakowy (opcjonalnie)
(przepis na 3-4 porcje)
Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy.
Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, kroimy ją w cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy paprykę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszając. Następnie dorzucamy do tego cebulę i ząbki czosnku. Wszystko smażymy na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Pod koniec dosypujemy do tego mielone papryki, smażymy wszystko paręnaście sekund. Do kiełbasy wrzucamy pomidory, oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy, żeby sos z pomidorów porządnie się wysmażył. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką
Pieczone leczo
Leczo z habanero
Leczo z mięsem mielonym
Leczo z chorizo
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
Wegetariańskie leczo z oliwkami
Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową