Leczo z cukinią kiełbasą i papryką

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj najlepsze leczo z cukinią, kiełbasą, papryką, cebulą i pomidorami, które pysznie wygląda i kusi aromatem. Danie jest jednogarnkowe oraz szybkie i wyjątkowo proste w zrobieniu. Trzeba jednak dusić warzywa we właściwym momencie. Sprawdź moją tajemnicę na idealne i nierozciapkane leczo.

Potrawę możemy robić przez cały rok. Jednak teraz latem ze świeżych i młodych warzyw smakuje najlepiej. Latem używam świeżych pomidorów malinowych, a zimą z puszki. w okresie cukinii jest tak dużo, iż warto z niej zrobić dużą porcję lekkiego lecza. Takie leczo to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Moja babcia zawsze latem gotowała leczo z dużą ilością świeżych warzyw i kiełbaską. Zajadaliśmy się nim na obiad, śniadanie oraz kolację. Gorące leczo doskonale sprawdzi się też na imprezowym stole. Sprawdź także takie kotlety mielone z cukinią.

Leczo z cukinią – składniki

Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Kaloryczność: 80 kcal w 100 g. Podaję proporcje na dużą porcję na kilka dni tego lekkiego dania. Leczo jest tak pyszne, iż najczęściej znika już na drugi dzień.
Podaję wagę warzyw przed obraniem.

  • 2 kg cukinii
  • 800 g pomidorów świeżych (lub zimą z puszki)
  • 600 g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
  • 500 g kiełbasy (lub kiełbasy i boczku)
  • 300 g cebuli (2 średnie lub 3 mniejsze)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 7 łyżek (około 100 ml) oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np z pestek winogron lub rzepakowego)

Przyprawy:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • po 1 płaskiej łyżeczce oregano, ziół prowansalskich i lubczyku (lub majeranku)
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • opcjonalnie jeżeli lubisz pół łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania lecza z cukinią kiełbasą i papryką

Do wykonania lecza potrzebować będziemy przede wszystkim: dużego i szerokiego garnka (u mnie 5 litrowy), deski do krojenia, ostrego noża oraz miski.
Zanim przystąpisz do robienia mojego lecza, przeczytaj cały opis. Podaję w nim zamienniki składników oraz dokładny czas i moment duszenia warzyw.

Krok 1 – kroję składniki na leczo

Cebulę obieram z łupinek i kroję w większą kostkę

Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam.

Paprykę myję i odsączam. Przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne, białe błonki oraz zieloną końcówkę. Kroję w paski, a następnie w kostkę od 2 do 3 cm.

Pomidory w misce zalewam wrzątkiem i odczekuję około 2 minut. Następnie zalewam zimną wodą i obieram palcami ze skórki. Usuwam zieloną końcówkę i kroję w mniejsze kawałki np ćwiartki.

Kiełbasę kroję w plasterki o grubości od 0,5 do 1 cm. jeżeli z kiełbasy odchodzi skóra, to ją usuwam.

Cukinię dokładnie myję pod bieżącą i zimną wodą. Usuwa twarde końcówki. jeżeli mam mniejsze i młode cukinie z miękką skórką, to ich nie obieram. Następnie cukinie przekrawam na pół i jeszcze raz na pół. jeżeli cukinia ma gniazda nasienne, to je usuwam i zostawiam sam miąższ. Następnie kroję na 1 cm kawałki.

Krok 2 – podsmażam i gotuję

Gdy składniki mam już pokrojone, przystępuję do durobienia lecza. W tym celu do większego garnka wlewam tłuszcz i rozgrzewam. Używam oleju z pestek winogron. Oczywiście możesz użyć oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub smalcu (gęsi lub wieprzowy). jeżeli zastosujesz podany przeze mnie czas duszenia i kolejność dodawania składników, otrzymasz idealne leczo. Takie, w którym warzywa są jednocześnie miękkie i chrupiące.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucam posiekany czosnek. Całość mieszam i podsmażam na średnim ogniu przez około 30 sekund.

Po tym czasie wsypuję pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość często mieszam i podsmażam na średnim ogniu, aż się zeszkli przez około 5 minut.

Do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem wrzucam pokrojone plastry kiełbasy. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam na średnim ogniu przez 3 minuty.
Moja wskazówka. Zamiast samej kiełbasy możesz użyć pół na pół kiełbasy i pokrojonego w kostkę boczku. jeżeli lubisz mocniej podsmażoną kiełbasę i boczek, to najpierw podsmaż mięso, a dopiero później dodaj czosnek i cebulkę. Niektórzy zamiast kiełbasy dodają pokrojone w plastry parówki. Taka wersja często smakuje dzieciom. W wersji FIT możesz użyć kawałków piersi kurczaka lub zrezygnować z mięsa. Wegetariańskie leczo jest również smaczne i można je bez problemu wekować do słoików na zimę.

W kolejnym kroku wrzucam do garnka pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszam ze sobą i podsmażam na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty.

Krok 3 – duszę leczo

Po tym czasie wrzucam do garnka bohaterkę naszego lecza, czyli pokrojoną w kostkę cukinię. Wlewam wodę i oprószam przyprawami.

Pamiętaj, iż leczo to warzywa duszone w sosie, a nie zupa. Na początku część warzyw nie będzie przykryta sosem. Dopiero na koniec warzywa zmiękną i puszczą sok.

Wszystko mieszam ze sobą, przykrywam i duszę na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut. Co jakiś czas mieszam wszystko drewnianą łyżką. Czas duszenia zależy przede wszystkim od grubości kostki cukinii oraz tego, czy jest młoda. Po około 15 minutach sprawdzam, czy cukinia robi się już miękka. Cukinia powinna być oczywiście miękka, ale nie rozpadająca się.

Na 5 minut przed końcem duszenia lecza, dodaję kawałki pomidorów (lub pomidory z puszki wraz z sosem). Po dodaniu pomidorów, co jakiś czas mieszam i gotuję leczo już bez przykrycia przez 5 minut. Pomidory dodaję na samym końcu ponieważ po pierwsze są dość miękkie i gwałtownie dochodzą. Po drugie zawierają kwas, który opóźnia duszenie cukinii do miękkości.

Na sam koniec próbuję smak i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami. Leczo z cukinią kiełbasą i papryką jest tak pyszne, iż znika ze stołu w mgnieniu oka. Dlatego zawsze robię większą ilość. Nadwyżkę możesz też tak jak ja, zawekować w słoikach i otworzyć na obiad, kolację lub syte śniadanie.

Świetnie smakuje z ryżem, kromką chleba lub świeżą bagietką. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału