Lecznicza siła ukryta w małych kulkach. To naturalne lekarstwo. Sok z tych owoców przyda się jesienią

kobieta.gazeta.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: Lecznicza siła ukryta w małych kulkach. To naturalne lekarstwo. Sok z tych owoców przyda się jesienią, istock/@fermate


Te niepozorne ciemnogranatowe kuleczki mają niezwykłą moc. Są bogactwem składników odżywczych i witamin. Jesienią warto wybrać się po nie do lasu, aby potem zrobić z nich prozdrowotny sok.
Czarny bez to dziki krzew, który najczęściej można spotkać w lasach. Owoce wykorzystuje się w lecznictwie i kosmetyce, chociaż w Polsce jest nieco zapomniany. I niesłusznie, bo ma zawiera wiele cennych składników odżywczych i przydaje się szczególnie w okresach obniżonej odporności.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy rośliny lubią earl greya? Rosną po nim, jak na drożdżach!


Czy czarny bez jest dobry na przeziębienie? Warto go pić szczególnie jesienią. Wzmacnia odporność
To gatunek z rodziny piżmaczkowatych. Inaczej nazywany jest bzem lekarskim, bzowiną lub kaszką. Niegdyś wierzono, iż czarny bez jest rośliną magiczną, a po przełamaniu gałązki, człowiekowi ukaże się sam diabeł. Dzisiaj to jedna z najlepiej przebadanych roślin pod kątem leczniczym, ale wciąż wiele osób nie docenia jej adekwatności.


Sok z kwiatów czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Przygotujesz go sama w domu za grosze Anastasiia Stiahailo/iStock.com


Jest źródłem flawonoidów, kwasów fenolowych, steroli i witaminy A, B2, B1 i witaminy C. Łagodzi stany zapalne skóry i wypryski, poprawia przemianę materii oraz działa antyhistaminowo. Najbardziej jednak przydaje się w zwalczaniu infekcji wirusowych, działa kojąco na ból gardła i zwalcza gorączkę, dlatego sok z czarnego bzu jest polecany osobom o niskiej odporności. Warto go pić szczególnie jesienią, kiedy o przeziębienie nietrudno.


Jak zrobić sok z czarnego bzu na przeziębienie? Naturalne lekarstwo zrobisz w 10 minut
Sok z czarnego bzu można pić samodzielnie albo dodawać np. do herbaty. Jak go zrobić? Przepis jest bardzo prosty. Na kilogram owoców potrzebujesz litr wody oraz szklankę cukru. Oczyszczone i umyte owoce umieść w garnku, zalej wodą i zasyp cukrem. Gotuj około 10 minut, aby cukier się rozpuścił, a po upływie tego czasu odcedź sok przez sitko i przelej do butelek.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału