Łazanki z makiem i bakaliami to jeden ze smaczniejszych deserów na Wigilię. Potrawa przywędrowała do Polski w XVI wieku wraz z królową Boną. Wyjątkowe połączanie maku, bakali, miodu i makaronu łazanki. Moje dzieci przepadają za tradycyjnymi łazankami z makiem i bakaliami.
Zdaję sobie sprawę, iż nie każdy ma czas przygotowywać przed świętami składniki od podstaw. Dlatego w przepisie podaję wersję szybką i prostą, a także tradycyjną z własnoręcznie zrobionym makaronem i przygotowaniem maku. Każdy znajdzie metodę dla siebie. Zapraszam po przepis.
Łazanki z makiem – składniki.
Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 280 kcal w 100 g łazanek z makiem i bakaliami.
- 250 gram makaronu łazanki *
- 1 łyżka masła
Makaron łazanki możesz kupić w sklepie lub przygotować samemu (3 jajka, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli). Składniki mieszamy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto na makaron. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w małe romby lub kwadraty o boku 1cm. jeżeli ciasto na łazanki będzie zbyt kruche, to dodaj stopniowo kilka łyżek wody. Odstawiamy do przesuszenia, a następnie gotujemy. Łazanki wrzucam do wrzącej wody i gotuję przez około 1 minutę (w przypadku sklepowego makaronu postępuj według instrukcji na opakowaniu). Łazanki wyjmuję łyżką cedzakową i umieszczam w dużej salaterce. Dodaję łyżkę masła, które się rozpuści i zapobiega sklejaniu się makaronu. Domowy makaron jest zdecydowanie lepszy.
farsz:
- 300 gram maku *
- 2 szklanki mleka do zaparzenia maku (500 ml)
- 2 łyżki miodu (50 g)
- łyżka cukru waniliowego
- po garści (lub po 4 łyżki): orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, fig suszonych, moreli suszonych
- 50 g masła
* Korzystam z surowego maku, który sparzam wrzątkiem i mielę. jeżeli masz mak z puszki to możesz pominąć moczenie i mielenie maku.
Sposób wykonania łazanek z makiem.
Do przygotowania łazanek potrzebować będziemy garnka, patelni, maszynki do mielenia mięsa lub blendera. Przed przygotowaniem łazanek, przeczytaj dokładnie opis wykonania i zaplanuj poszczególne etapy. Możesz zechcesz wykonać samodzielnie makaron łazanki lub użyć ze sklepu.
Rodzynki umieszczam w miseczce i sparzam wrzątkiem.
W garnku zagotowuję mleko. Następnie wyłączam ogień i wsypuję mak. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aby się zaparzył. Następnie mak odcedzam i dwukrotnie mielę na maszynce do mięsa. jeżeli nie masz maszynki, to możesz zmielić na gładką masę dzięki blendera. Zamiast zaparzać i mielić mak, możesz kupić gotową masę makową. Jest to oczywiście uproszczenie, ale zdecydowanie smaczniejsza i zdrowasza jest domowa masa makowa.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewam 50 g masła. Wsypuję garść migdałów oraz garść posiekanych orzechów i przesmażam. Następnie dodaję posiekane figi i morele suszone oraz sparzone wcześniej i odcedzone rodzynki. Wsypuję także odcedzony mak. Dodaję miód. Całość mieszam, przesmażam przez chwilę i zdejmuję z ognia.
Makaron łazanki gotuję w osolonej wodzie przez około 10 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i umieszczam w dużej salaterce. Dodaję łyżkę masła, które się rozpuści. Następnie dodaję farsz makowy z bakaliami. Całość mieszam i stawiam na świąteczny stół. Podaję w miseczkach deserowych lub talerzach. Życzę Smacznego. 🙂
W rodzinie u męża podają takie łazanki z makiem. Przypadły mi do gustu, dlatego zamieszczam na swoim blogu kulinarnym. U mnie jest kutia. Obie potrawy są bardzo podobne z mnóstwem bakali, maku i miodu. Jaki macie deser wigilijny w rodzinnym domu?