Nie spodziewałam się tak fajnego smaku. Zawsze myślałam, iż prawdziwe łazanki muszą targać boczkiem, kiełbasą lub innym wieprzem. No nie, nie muszą, te wyszły naprawdę super.
Składniki:
250 g kiszonej kapusty
10 małych pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
ćwierć łyżeczki wędzonej papryki
250 g makaronu łazanki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę znowu smażymy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy.
Podobne przepisy:
Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami
Makaron z pieczarkami
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami