Łatwy tort z owocami, idealny na każdą okazję. Przepis na pyszny biszkopt z kremem z serka mascarpone. Jak zrobić tort?

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Chcesz zrobić tort urodzinowy, tort na Pierwszą Komunię czy tort na przyjęcie? Podpowiadam najprostszy przepis. Proponuję przygotować pyszny tort z kremem z serka mascarpone. Do tego kwaskowy dżem i dekoracja ze świeżych owoców. To proste, szybkie i bardzo smaczne. Takim ciastem zachwycisz swoich gości! Sprawdź i wypróbuj przepis na prosty tort.

Prosty tort dla początkujących - sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na najlepszy, najsmaczniejszy i jednocześnie niezwykle prosty i szybki do wykonania tort z owocami. Jego rewelacyjny smak to zasługa waniliowego kremu z serka mascarpone. To prosty przepis na masę do tortu, którą można zrobić w 5 minut. Wystarczy połączyć ubitą, posłodzoną śmietankę z serkiem i wymieszać. Proponuję jedną warstwę biszkoptu przełożyć kwaskowym dżemem wiśniowym. Nada to naszemu wypiekowi nieco koloru i przełamie słodki smak. Całość polecam udekorować najprościej jak się da tzn. posypać wierzch tortu świeżymi owocami - to najlepszy sposób na piękny i apetyczny wygląd ciasta.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny i prosty tort na każdą okazję.

Przepis na tort z kremem i owocami

czas przygotowania ok. 30 minut + pieczenie biszkoptu
porcja na klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:
biszkopt:

  • 5 jajek,
  • niepełna szklanka cukru (ok. 200 g),
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 g śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

dodatki:

  • słoiczek dżemu wiśniowego lub malinowego, najlepiej gładkiego.
  • pół szklanki malin,
  • pół szklani borówek amerykańskich,
  • opcjonalnie kilka listków mięty,
  • opcjonalnie poncz do nasączenia biszkoptu (lekka herbata z cukrem i cytryną).

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste,…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najprostszy tort urodzinowy?

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z cukrem i wanilią.
  3. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
  4. Dodaj żółtka do białek i wymieszaj mikserem na małych obrotach.
  5. Stopniowo dosypuj mąkę.
  6. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach Celsjusza ok. 45 minut.
  8. Upieczony biszkopt wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.
  9. Zrób krem: śmietankę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
  10. Biszkopt przekrój na trzy placki. Możesz nasączyć ciasto ponczem, ale nie jest to konieczne, ponieważ krem z serka nada mu wilgotności.
  11. Pierwszy blat posmaruj dżemem, następne dwa przełóż po równo kremem.
  12. Wierzch udekoruj umytymi i wysuszonymi owocami i listkami mięty. Gotowe.

Czytaj także: Wyśmienity tort czekoladowy. Tak pyszny, iż palce lizać! Poznaj niezawodny przepis na ten smakołyk

Czym przełożyć tort?

Tort to pyszne ciasto z kremem i bogatą dekoracją, nawiązującą często do specjalnej okazji jak ślub, chrzest czy urodziny. Najczęściej przygotowywany jest z biszkoptu lub ciasta ucieranego z tłuszczem, nasączonego ponczem lub lekkim syropem. Popularne są także torty bezowe.

O smaku tego wyjątkowego wypieku decyduje krem i słodkie nadzienie.

Tort można przełożyć np. :

  • kwaskowym dżemem,
  • bitą śmietaną,
  • kremem maślanym,
  • kremem z serka mascarpone,
  • kremem z czekolady,
  • kremem kajmakowym,
  • musem owocowym.

Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis

Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…

Katarzyna Puczyńska

Jak udekorować tort?

Dekoracja tortu to dla wielu prawdziwe wyzwanie. Najczęściej cukiernik smaruje całe ciasto kremem lub lukrem i dekoruje masą cukrową, czekoladą plastyczną lub polewą. Całość ozdabia słodkimi dodatkami jak cukrowe róże, kolorowe posypki, figurki z cukru i marcepanu czy czekoladowe listki.

Prawdziwi pasjonaci cukiernictwa potrafią wyczarować z tortu prawdziwe, słodkie dzieło sztuki. Jednak nie należy zniechęcać się przed samodzielnym przygotowaniem tego wypieku. Domowy tort będzie pięknie prezentował się choćby ze skromną dekoracją.

Jak łatwo i gwałtownie udekorować tort? Proponujemy np.:

  • owoce: maliny, wiśnie, truskawki, borówki, plasterki kiwi, brzoskwinie,
  • bakalie: orzechy, suszone morele, wiórki kokosowe,
  • czekolade: wierzch tortu można posypać startą czekoladą,
  • lukier: sprawdzi się na torcie oblanym polewą czekoladową,
  • listki mięty lub bazylii,
  • jadalne kwiaty,
  • galaretki lub żelki,
  • gotowe słodycze: czekoladki, wafelki, trufle, cukierki.

Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Najprostszy tort urodzinowy. Jest pyszny i zawsze się udaje....

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału