Prosty tort dla początkujących - sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na najlepszy, najsmaczniejszy i jednocześnie niezwykle prosty i szybki do wykonania tort z owocami. Jego rewelacyjny smak to zasługa waniliowego kremu z serka mascarpone. To prosty przepis na masę do tortu, którą można zrobić w 5 minut. Wystarczy połączyć ubitą, posłodzoną śmietankę z serkiem i wymieszać. Proponuję jedną warstwę biszkoptu przełożyć kwaskowym dżemem wiśniowym. Nada to naszemu wypiekowi nieco koloru i przełamie słodki smak. Całość polecam udekorować najprościej jak się da tzn. posypać wierzch tortu świeżymi owocami - to najlepszy sposób na piękny i apetyczny wygląd ciasta.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny i prosty tort na każdą okazję.
Przepis na tort z kremem i owocami
czas przygotowania ok. 30 minut + pieczenie biszkoptu
porcja na klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek,
- niepełna szklanka cukru (ok. 200 g),
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
- opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 g śmietanki 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego ( 16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
dodatki:
- słoiczek dżemu wiśniowego lub malinowego, najlepiej gładkiego.
- pół szklanki malin,
- pół szklani borówek amerykańskich,
- opcjonalnie kilka listków mięty,
- opcjonalnie poncz do nasączenia biszkoptu (lekka herbata z cukrem i cytryną).
Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik
Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste,…
Jak zrobić najprostszy tort urodzinowy?
- Rozdziel żółtka od białek.
- Białka ubij z cukrem i wanilią.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
- Dodaj żółtka do białek i wymieszaj mikserem na małych obrotach.
- Stopniowo dosypuj mąkę.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach Celsjusza ok. 45 minut.
- Upieczony biszkopt wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.
- Zrób krem: śmietankę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
- Biszkopt przekrój na trzy placki. Możesz nasączyć ciasto ponczem, ale nie jest to konieczne, ponieważ krem z serka nada mu wilgotności.
- Pierwszy blat posmaruj dżemem, następne dwa przełóż po równo kremem.
- Wierzch udekoruj umytymi i wysuszonymi owocami i listkami mięty. Gotowe.
Czytaj także: Wyśmienity tort czekoladowy. Tak pyszny, iż palce lizać! Poznaj niezawodny przepis na ten smakołyk
Czym przełożyć tort?
Tort to pyszne ciasto z kremem i bogatą dekoracją, nawiązującą często do specjalnej okazji jak ślub, chrzest czy urodziny. Najczęściej przygotowywany jest z biszkoptu lub ciasta ucieranego z tłuszczem, nasączonego ponczem lub lekkim syropem. Popularne są także torty bezowe.
O smaku tego wyjątkowego wypieku decyduje krem i słodkie nadzienie.
Tort można przełożyć np. :
- kwaskowym dżemem,
- bitą śmietaną,
- kremem maślanym,
- kremem z serka mascarpone,
- kremem z czekolady,
- kremem kajmakowym,
- musem owocowym.
Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis
Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…
Jak udekorować tort?
Dekoracja tortu to dla wielu prawdziwe wyzwanie. Najczęściej cukiernik smaruje całe ciasto kremem lub lukrem i dekoruje masą cukrową, czekoladą plastyczną lub polewą. Całość ozdabia słodkimi dodatkami jak cukrowe róże, kolorowe posypki, figurki z cukru i marcepanu czy czekoladowe listki.
Prawdziwi pasjonaci cukiernictwa potrafią wyczarować z tortu prawdziwe, słodkie dzieło sztuki. Jednak nie należy zniechęcać się przed samodzielnym przygotowaniem tego wypieku. Domowy tort będzie pięknie prezentował się choćby ze skromną dekoracją.
Jak łatwo i gwałtownie udekorować tort? Proponujemy np.:
- owoce: maliny, wiśnie, truskawki, borówki, plasterki kiwi, brzoskwinie,
- bakalie: orzechy, suszone morele, wiórki kokosowe,
- czekolade: wierzch tortu można posypać startą czekoladą,
- lukier: sprawdzi się na torcie oblanym polewą czekoladową,
- listki mięty lub bazylii,
- jadalne kwiaty,
- galaretki lub żelki,
- gotowe słodycze: czekoladki, wafelki, trufle, cukierki.
Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: