Łatwy przepis na kurczaka Chow Mein

oen.pl 10 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Ten pyszny kurczak Chow Mein jest idealny na szybki i łatwy posiłek w tygodniu, który pokocha cała Twoja rodzina! Składa się ze świeżych warzyw, makaronu i smażonego kurczaka, polanych prostą, pikantną glazurą.

Cały posiłek przygotujesz w niecałe 30 minut, a poczujesz się, jakbyś jadł ze swojej ulubionej restauracji na wynos! Nie przegap innych moich ulubionych przepisów „lepszych niż na wynos”, takich jak pieczony słodko-kwaśny kurczak, mongolska wołowina i łatwy smażony ryż.

Kurczak Chow Mein

Jeśli uda mi się zrobić na obiad coś, co będzie zawierało świeże warzywa, białko, I moje dzieci to uwielbiają, uważam to za wielką wygraną! Uwielbiam lekkość i świeżość tego kurczaka chow mein oraz jego niesamowity smak. Mój mąż zawsze prosi, żebym podwoiła przepis, abyśmy mogli zjeść resztki na lunch w ciągu tygodnia. (Ponieważ chińskie jedzenie to jedna z tych rzeczy, które smakują równie dobrze odgrzane następnego dnia!)

Przygotowanie tego domowego kurczaka chow mein jest bardzo łatwe i zajmuje mniej niż 20 minut. Jesteś już przekonany? Będziesz w stanie zrobić trochę w czasie krótszym niż czas dostawy! Więc następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na coś na wynos, spróbuj przygotować je w swojej kuchni, używając zaledwie kilku prostych składników! (A jeżeli szukasz więcej przepisów lepszych niż te na wynos, spróbuj tej pomarańczowej wołowiny lub chińskiego kurczaka cytrynowego!)

Jaka jest różnica między Chow Mein i Lo Mein?

Główną różnicą między Lo Mein i Chow Mein jest makaron. Makaron Lo mein jest nieco grubszy, a makaron chow mein jest zwykle cienki, a czasem chrupiący lub smażony. Aby uzyskać taką konsystencję, przed dodaniem makaronu chow mein do smażenia można go usmażyć na patelni na odrobinie gorącego oleju.

Lista składników

To wszystkie składniki, które sprawią, iż chow mein z kurczakiem i pikantnym sosem będzie smakować tak dobrze! Następnym razem, gdy będziesz w sklepie, złap mieszankę sałatki coleslaw i makaron chow mein; prawdopodobnie masz już wszystko, co potrzebne do przygotowania tego smacznego dania! (Wymiary znajdują się w karcie przepisu na końcu postu!)

  • Olej sezamowy (lub olej rzepakowy): Użyj odrobiny oleju sezamowego, aby uzyskać przyjemny orzechowy smak, lub możesz użyć oleju rzepakowego, jeżeli masz pod ręką. Jest to olej kuchenny, którego będziesz używać do smażenia z mieszaniem.
  • Piersi z kurczaka bez kości i skóry: Pokrój kurczaka na cienkie kawałki, aby przygotować go szybciej i smaczniej.
  • Czosnek: Dodaj trochę świeżego, zmielonego czosnku, aby uzyskać doskonały, pikantny smak.
  • Mieszanka Coleslaw: Aby uzyskać chrupkość, weź torebkę mieszanki sałatki coleslaw z posiekanymi warzywami.
  • Makaron Chow Mein: Przygotuj makaron chow mein, schłodzony lub suszony. Ugotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Zielone cebule: Posyp posiekaną zieloną cebulą na wierzchu, aby uzyskać świeży, cebulowy kop.

Na sos:

  • Sos sojowy: Dodaje słonego i pikantnego ponczu. jeżeli dbasz o spożycie soli, użyj sosu sojowego o niskiej zawartości sodu.
  • Bulion z kurczaka: Sposób na dostosowanie konsystencji sosu przy jednoczesnym dodaniu smaku.
  • Sos z ostryg: Trochę sosu ostrygowego dla słodkiego, ale pikantnego smaku!
  • Olej sezamowy: Więcej oleju sezamowego w sosie sprawia, iż ​​jest on bardziej orzechowy i smaczniejszy.
  • Świeżo starty imbir (lub pasta imbirowa): Zetrzyj trochę świeżego imbiru lub użyj pasty imbirowej, aby dodać pikantnego sosu do chow mein z kurczaka.
  • Jasnobrązowy cukier: Dosłodź wszystko odrobiną jasnego brązowego cukru.
  • Skrobia kukurydziana: Pomoże to zagęścić sos, dzięki czemu będzie dobrze przylegał do makaronu i innych składników do smażenia.

Jak zrobić NAJLEPSZE Chow Mein z kurczaka

Chwyć wszystkie składniki i przygotuj szybki i łatwy posiłek o najlepszym smaku! Ta chow mein z kurczakiem z pewnością stanie się nowym przysmakiem w Twoim domu. Moja rodzina tak to uwielbia, iż ​​nigdy nie zostaje nam nic! (A szkoda, bo najlepiej smakują później! Ta chow mein z kurczakiem bardzo dobrze zachowuje swój smak i konsystencję.)

  1. Przygotowanie makaronu: Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mieszanka sosów: W małej misce wymieszaj sos sojowy, bulion z kurczaka, olej sezamowy, sos ostrygowy, imbir, brązowy cukier i skrobię kukurydzianą.
  3. Smażenie: Rozgrzej olej na dużej patelni lub w woku na dużym ogniu. Dodaj kurczaka i smaż mieszając, aż będzie ugotowany. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund.
  4. Dodaj warzywa: Dodaj surówkę coleslaw i smaż mieszając przez 1-2 minuty lub do momentu, aż kapusta zwiędnie.
  5. Dodaj sos i makaron: Następnie dodać makaron i sos i gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  6. Podawać: Udekoruj zieloną cebulką i ciesz się smakiem!

Co jeszcze mogę dodać do Chicken Chow Mein?

Ten przepis można bardzo łatwo dostosować, dodając dowolne warzywa, które lubisz lub które masz pod ręką. Uwielbiam dodawać bok choy, paprykę, grzyby, groszek cukrowy, brokuły lub kasztany wodne. Aby przygotować własne danie, możesz również zastąpić kurczaka tofu, stekiem lub krewetkami.

Podawać z innymi potrawami

Przechowywanie resztek kurczaka Chow Mein

Chow mein z kurczaka to fantastyczna pozostałość, która pozostanie dobrze w lodówce przez około 3-4 dni w hermetycznym pojemniku. Aby go podgrzać, możesz włożyć go do kuchenki mikrofalowej na minutę lub dwie. Innym świetnym sposobem jest podgrzanie go na patelni na kuchence. Po prostu wrzuć to, podgrzej na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszaj, a za kilka minut będziesz miał gorącą i pyszną chow mein, gotową do ponownego spożycia!

Uwaga: jeżeli makaron jest suchy lub skleja się ze sobą, możesz dodać odrobinę wody lub bulionu z kurczaka, aby ponownie nawilżyć makaron podczas podgrzewania.

Uwielbiasz chińskie jedzenie? Nie przegap tych ulubionych czytelników:

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • W małej misce wymieszaj sos sojowy, bulion z kurczaka, olej sezamowy, sos ostrygowy, imbir, brązowy cukier i skrobię kukurydzianą.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni lub w woku na dużym ogniu. Dodaj kurczaka i smaż mieszając, aż będzie ugotowany. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.

  • Dodaj surówkę coleslaw i smaż mieszając przez 1-2 minuty lub do momentu, aż kapusta zwiędnie.

  • Dodać makaron i sos i gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.

  • Udekoruj zieloną cebulką i ciesz się smakiem!

Pierwotnie opublikowano 25 lutego 2019 r
Zaktualizowano 31 października 2023 r

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału