Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 25 dag truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm, wyrównać.
Truskawki obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”
Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami [PRZEPIS]
Składniki
- 3 jaja
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2 szklanki jagód, malin, rabarbaru, etc...
Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy miksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie powoli dodać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej.
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczaka.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki się jedynie ze sobą połączą. o ile będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem
Przepis Joanny Kądziołki, autorki bloga „Po prostu pycha”
poprostupycha.com.pl/przepis/szybkie-ciasto-jogurtowe
Jogurtowiec ze śliwkami [PRZEPIS]
Składniki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 330 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki (nie ubite)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pełna łyżka kakao
- ok. 8-10 śliwek
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”