Łatwa tarta figowa Jamiego Olivera. Poznaj wyjątkowy przepis na bakaliowym spodzie. Znakomity deser dla fanów miodu
W skrócie
- Tarta figowa – przepis Jamiego Olivera
- Jak zrobić tartę figową?
Przygotuj w mgnieniu oka ten zapierający dech w piersiach deser. Oto przepis na superszybką tartę figową bez pieczenia, ze spodem z bakalii, z figami, jogurtem i odrobiną miodu. Premiera nowej książki Jamiego Olivera zaplanowana jest na 11 października 2023 roku.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera
Tarta figowa – przepis Jamiego Olivera
Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: Łącznie 10 minut plus chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mieszanki bakalii wysokiej jakości,
- 500 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka pasty z wanilii,
- 1 łyżeczka płynnego miodu i trochę do dekoracji,
- 4 idealnie dojrzałe figi.
Czytaj także: Pyszna sałatka z gruszką na przystawkę. Zobacz przepis na sałatkę z dojrzałymi figami
Jak zrobić tartę figową?
Przygotowanie:
- Wyściel papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
- Wsyp bakalie do robota kuchennego i drobno zmiksuj, żeby uzyskać lepką masę (powinna dać się łatwo formować dłońmi).
- Wyłóż nią ściśle dno tortownicy i ścianki do wysokości 2 1/2 cm i ugnieć. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 1 godzinę, żeby masa stężała.
- Po tym czasie wymieszaj jogurt z pastą z wanilii oraz 1 łyżeczką miodu i przełóż na bakaliowy spód.
- Znowu wstaw tortownicę do zamrażarki na mniej więcej 1 godzinę, żeby nadzienie lekko zastygło.
- Wyjmij tartę z formy, ułóż na wierzchu figi pokrojone na połówki lub na ćwiartki i obficie polej deser miodem.
W naszej galerii możecie zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera
W jednej porcji znajdują się 272 kalorie, 16,3 g tłuszczy, 4,7 g tłuszczy nasyconych, 7,2 g białka, 23,3 g węglowodany, 22,6 g cukry,0,1 g soli oraz 2,5 g błonnika.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: