Łatwa tarta figowa Jamiego Olivera. Poznaj wyjątkowy przepis na bakaliowym spodzie. Znakomity deser dla fanów miodu

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: © David Loftus, 2023.


Tarta figowa to prawdziwy jesienny rarytas. Sezon na te owoce przypada na wrzesień i październik. Proponujemy przepis na łatwą tartę z figami Jamiego Olivera, brytyjskiego szefa kuchni i osobowości kulinarnej. Sposób na deser pochodzi z jego książki „5 składników po śródziemnomorsku” opublikowanej przez Wydawnictwo Insignis.

W skrócie

  • Tarta figowa – przepis Jamiego Olivera
  • Jak zrobić tartę figową?

Przygotuj w mgnieniu oka ten zapierający dech w piersiach deser. Oto przepis na superszybką tartę figową bez pieczenia, ze spodem z bakalii, z figami, jogurtem i odrobiną miodu. Premiera nowej książki Jamiego Olivera zaplanowana jest na 11 października 2023 roku.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera

Tarta figowa – przepis Jamiego Olivera

Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: Łącznie 10 minut plus chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mieszanki bakalii wysokiej jakości,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu i trochę do dekoracji,
  • 4 idealnie dojrzałe figi.

Czytaj także: Pyszna sałatka z gruszką na przystawkę. Zobacz przepis na sałatkę z dojrzałymi figami

Jak zrobić tartę figową?

Przygotowanie:

  1. Wyściel papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
  2. Wsyp bakalie do robota kuchennego i drobno zmiksuj, żeby uzyskać lepką masę (powinna dać się łatwo formować dłońmi).
  3. Wyłóż nią ściśle dno tortownicy i ścianki do wysokości 2 1/2 cm i ugnieć. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 1 godzinę, żeby masa stężała.
  4. Po tym czasie wymieszaj jogurt z pastą z wanilii oraz 1 łyżeczką miodu i przełóż na bakaliowy spód.
  5. Znowu wstaw tortownicę do zamrażarki na mniej więcej 1 godzinę, żeby nadzienie lekko zastygło.
  6. Wyjmij tartę z formy, ułóż na wierzchu figi pokrojone na połówki lub na ćwiartki i obficie polej deser miodem.

W naszej galerii możecie zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera

W jednej porcji znajdują się 272 kalorie, 16,3 g tłuszczy, 4,7 g tłuszczy nasyconych, 7,2 g białka, 23,3 g węglowodany, 22,6 g cukry,0,1 g soli oraz 2,5 g błonnika.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału