„Latem w gotowaniu stawiam na prostotę…”

slupca.pl 9 godzin temu

W kuchni Agnieszki Filipczak cz. 1

O typowo wakacyjnym gotowaniu, wykorzystaniu witamin w warzywach i smakowitej konsumpcji tym razem opowiada Agnieszka Filipczak z Zagórowa.

Nasza bohaterka, jak wielokrotnie przekonywała czytelników na pierwszym miejscu stawia na potrawy zdrowe. Gotując stawia na lekkie, sezonowe dania, w których warzywa grają główna rolę.

– Królują u mnie: cukinia – idealna do placków, leczo, grilla – pomidory do sałatek, sosów, kanapek, fasolka szparagowa, bób, młoda marchewka, ogórki małosolne oczywiście swoje z ogrodu i samemu robione, szpinak i rukola do zielonych sałatek – mówi na początku rozmowy.

I to właśnie warzywa i owoce są podstawą kuchni Agnieszki, szczególnie latem. Ponieważ, wiadomo, są świeże, lekkie i pełne smaku, dostarczane energii, witamin, błonnika, a przy tym i można z nich wyczarować szybkie i kolorowe dania.

– Staram się, żeby w każdym posiłku było coś warzywnego i owocowego. Latem królują u mnie leczo warzywne, makarony z warzywami, owocowe koktajle i smoothie, kolorowe sałatki. Uwielbiam po prostu. Unikam latem przede wszystkim ciężkich i tłustych potraw (bigosu, smażone kotlety, golonki, gulasze, sosy). Unikam też ostrych dań i potraw z dużą ilością majonezu, ponieważ gwałtownie się psują. Latem stawiam po prostu na prostotę, lekkość i sezonowe składniki – żeby gotowanie było przyjemnością, a nie obowiązkiem w gorącej kuchni. Choć przyznam szczerze, iż niezależnie od pory roku uwielbiam gotować i piec, uwielbiam przebywać w kuchni – tłumaczy.

Zapytana o ulubione wakacyjne warzywo, bez zastanowienia odpowiada, iż jest to cukinia. Bo to warzywo uniwersalne. Można ja grillować, zrobić placki, leczo, faszerować, dodać do makaronu, zup czy zapiekanek. Jest także lekka i delikatna w smaku i oczywiście szybka w obróbce – nie trzeba długo gotować czy smażyć. – A owoc to zdecydowanie truskawka. Mam swoje w ogrodzie i ciągle po nie sięgam. Jest świetna do wszystkiego – do koktajli, owsianki ciast i sałatek. Jest też zdrowa – bogata w witaminę C i przeciwutleniacze. I choć sezon na nią jest krótki ja korzystam na maxa! – powiedziała kończąc.

Placki z cukinii

Składniki:

– 3 duże cukinie,

– 1 duża cebula,

– 1 jajko,

– 6 dużych łyżek mąki.

Wykonanie: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, trochę soli oraz pieprz. Zetrzeć cebulę na miałko i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować małe wąskie placki, piec na rumiano na patelni.

Smoothie Agnieszki

Składniki:

– otręby owsiane 2 łyżki,

– napój migdałowy 1 szklanka,

– siemię lniane pół łyżeczki,

– syrop klonowy 1 łyżeczka,

– truskawki 8 dużych,

– nasiona chia.

Wykonanie: Wszystko razem zdlendować. Schłodzić lub spożyć od razu po przygotowaniu.

Ulubiony deser Agi

Na dno pucharka kładziemy dwie łyżki granoli (oczywiście bez cukru), następnie 2 łyżki jogurtu naturalnego, następnie ulubione letnie owoce: truskawki, borówki, maliny. I znowu granola, jogurt, owoce. Na wierzch posypujemy słonecznikiem lib prażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. Jak kto lubi.

Smacznego!

DR.
Idź do oryginalnego materiału