Przepis na lasagne ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
12 płatków makaronu lasagne,
2 litry wody,
Nadzienie:
450 gramów mrożonego szpinaku,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
125 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
30 mililitrów oleju rzepakowego,
270 gramów (1 kostka) sera feta,
1 jajko,
sól,
pieprz
Sos beszamelowy:
30 gramów masła,
250 mililitrów mleka,
15 gramów mąki pszennej,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Czytaj też: Jak zrobić klasyczną lasagne? Pożywne danie na obiad. Zobacz prosty przepis na perfekcyjny comfort food
Jak przygotować lasagne ze szpinakiem i fetą?
- Zagotować w szerokim garnku wodę i ją osolić. Do wrzątku wrzucać płaty makaronu, gotowa po około 3 minuty. Wyjąć i odłożyć na czystą ściereczkę kuchenną bądź ręcznik papierowy tak, aby się nie dotykały, ponieważ makaron łatwo się skleja.
- Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju na dużej patelni.
- Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Smażyć krótko, mieszając, aby się nie przypalił.
- Dodać mrożony szpinak. Dusić pod przykryciem, aż się rozmrozi i zdjąć pokrywkę, by woda nieco odparowała.
- Dodać słodką śmietankę. Powinien powstać gęsty sos.
- Pokruszyć ser feta i dodać do szpinaku. Przestudzić.
- Do nadzienia wbić jajko i wymieszać.
- Należy przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Doprawić.
- Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie 4 plastry makaronu tak, by przykryły dno naczynia.
- Położyć połowę szpinaku i rozprowadzić. Na wierzch wylać około jednej trzeciej sosu beszamelowego.
- Wyłożyć kolejne cztery plastry makaronu. Położyć resztę szpinaku, wylać kolejną część sosu.
- Ponownie położyć makaron i wylać resztę sosu.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do zrumienienia góry.
Makaron z kurkami: dziecinnie prosty przepis na szybki obiad z pieprznikiem
Sezon na pyszne kurki właśnie się rozpoczął. Szukasz pomysłu na szybki, ale smaczny obiad bez mięsa? Brakuje ci czasu w długie przygotowania? Wypróbuj nasz przepis na aromatyczny makaron z kurkami.…
Dodatki do lasagne ze szpinakiem
Jeżeli ktoś lubi sery, warto, aby prócz fety w zapiekance zagościły sery pleśniowe. Warto pamiętać, iż oryginalna feta ma specyficzny zapach i smak. Można zastąpić ją popularnym zamiennikiem, który również jest intensywny i słony. Lasagne można urozmaicić, nadając jej nieco ostrości. Do nadzienia wystarczy dodać trochę, według upodobań, płatków chili.
Z czym jeść lasagne ze szpinakiem i fetą?
Lasagne ze szpinakiem i fetą jest już kompletnym daniem. Można jednak wzbogacić je o dodatkowe witaminy w postaci lekkiej sałatki. Warto, aby była wykonana z sezonowych warzyw. Z daniem dobrze będzie smakować sałatka z rukoli z pomidorami i sosem winegret.