Poznaj przepis na miękkie, puszyste i pyszne Lamingtony, czyli popularne w Australii ciasteczka o czekoladowo kokosowym smaku. W Polsce znane są także pod nazwą kostka kokosowa lub kudłacze. Idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Są proste i szybkie w zrobieniu. Zapraszam po sprawdzony przepis z zeszytu mojej babci.
Dziś odświeżam smaki z dzieciństwa. Ciasteczka robiła często moja mama i babcia. Dziś sama się zastanawiam czy przypadkiem Polacy nie zawieźli przepisu do Australii 🙂 Do ciasteczek można wykorzystać świeży, nieudany z małym zakalcem, a także suchy biszkopt sprzed kilku dni. Pokrojenie w kostkę i zanurzenie go w rzadkiej polewie czekoladowej oraz obtoczenie w wiórkach kokosowych, nadaje wilgotności i nowego smaku. Możesz upiec świeży biszkopt lub wykorzystać obecny. Gdy pieczesz biszkopt i zrobi się mały zakalec, to pokrój w kostkę i zrób z nich lamingtony. Kostka kokosowa ponoć najlepsza jest po 2 – 3 dniach. Trudno mi to stwierdzić, ponieważ w moim domu błyskawicznie znikają z talerza. Ciasteczka kokosowo czekoladowe lubią dorośli oraz dzieci. Z powodu kudłatej powierzchni ciasteczka popularne są pod nazwą kudłacze.
Lamingtony (kostka kokosowa, kudłacze) – składniki.
Kaloryczność: 365 kcal w 100 g ciasteczek. Szklanka to pojemność 250 ml. Podane proporcje są na dużą blachę 25 x 35 cm. Po krojeniu otrzymasz 30 – 35 sztuk ciasteczek.
Biszkopt:
- 200 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/2 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka średniej wielkości (o temperaturze pokojowej)
- 160 g cukru (3/4 szklanki)
- 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki)
- szczypta soli
Rzadka polewa czekoladowa:
- 150 g masła (3/4 kostki)
- 110 g cukru (pół szklanki)
- 40 g kakao
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 125 ml śmietanki kremówki 30 % (pół szklanki)
Dodatkowo: około 250 g wiórek kokosowych do obtoczenia ciasteczek.
Sposób wykonania biszkoptowych ciasteczek o smaku czekoladowo kokosowym.
Do wykonania lamingtonów potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, garnuszek, mikser, blaszka do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm.
Wykonanie ciasteczek rozpoczynam od upieczenia jasnego biszkoptu. W tym celu do miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wbijam jajka, oprószam szczyptą soli i ubijam dzięki miksera na średnich obrotach. Pod koniec ubijania zwiększam maksymalnie obroty i cały czas mieszając, wsypuję cukier. Miksuję łącznie przez około 5 – 6 minut, aż uzyskam puszystą i gęstą masę, a cukier się całkowicie rozpuści.
Następnie na minimalnych obrotach miksera wsypuję stopniowo połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mieszam. Wlewam olej roślinny i wsypuję pozostałą część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszam na minimalnych obrotach miksera do czasu, aż składniki się połączą.
Powstałą masę przelewam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Możesz tak jak ja użyć dużej blaszki o wymiarach 25 x 35 cm (otrzymasz idealnej wysokości ciasteczka) lub użyć mniejszej formy o boku kwadratu 24 cm (otrzymasz wyższe ciasteczka).
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 30 minut (blacha 25 x 35 cm) lub 35 minut (kwadratowa blacha 24 cm) w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu.
Po tym czasie wyjmuję biszkopt z piekarnika i zostawiam w blaszce do ostudzenia. Na lamingtony najlepsze są 2 dniowe biszkopty.
Zobacz też przepis na biszkopt z 4 jaj.
Przygotowuję polewę czekoladową.
Do garnuszka wsypuję cukier i kakao. Mieszam ze sobą i dzięki temu przede wszystkim unikam powstania grudek. Następnie dodaję: masło, śmietankę kremową oraz mleko. Całość mieszam i podgrzewam na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam i gotuję na minimalnym ogniu przez około 5 minut, aż uzyskam jednolitą i gładką masę. Następnie zdejmuję z ognia i odstawiam na kilka minut do ostudzenia.
Robię lamingtony (kostka kokosowa, kudłacze).
Do głębokiego talerza wsypuję wiórki kokosowe.
W czasie gdy masa czekoladowa stygnie, kroję biszkopt w kostki o boku około 4 – 5 cm. Każdą kostkę chwytam (za pomocą 2 widelców lub nadziewając na 1 widelec) i obtaczam w ciepłej polewie czekoladowej tak, aby biszkopt był oblepiony i wchłonął polewę. Nadmiar polewy musi okapać do garnuszka. Im polewa jest cieplejsza, tym sprawniej przebiega namaczanie, ale trzeba też krócej namaczać.
Każdą kostkę oblepioną w masie czekoladowej od razu kładę na talerz z wiórkami kokosowymi. dzięki 2 widelców, obtaczam w wiórkach. Otrzymuję kudłate lemingtony obtoczone z każdej strony wiórkami kokosowymi.
Kudłatą kostkę kokosową kładę na kratkę w małych odstępach od siebie, aby obeschły i zastygły. Najlepiej lamingtony odstawić do lodówki w celu całkowitego zastygnięcia.
Życzę smacznego!