Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski
W centralne i wschodniej części Podkarpacia, na Pogórzu Przemyskim
i Dynowskim, jednym z wigilijnych dań często bywa zupa na kapuście kiszonej lub
samym soku z takiej kapusty, gotowana z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną.
W zależności od lokalnej tradycji zupa ta nosi nazwę kwas, kwasówka albo
kwaśnica. W miejscowości Torki pod Medyką zupę tę doprawia się czosnkiem, co
bardzo intensyfikuje jej smak. Zapraszam więc na kolejną wersję podkarpackiej wigilijnej
kwasówki.
Przepis Świetlicy wiejskiej w Torkach pochodzi z publikacji „Kulinarne
skarby Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Przemyska””.
Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 szklanki suszonych grzybów
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej grubej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- woda
Do garnka wkładamy odciśniętą kiszoną kapustę, suszone
grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy na bardzo
wolnym ogniu około godziny, aż kapusta i grzyby zmiękną. Dodajemy kaszę
jęczmienną i gotujemy dalej do miękkości kaszy. Na koniec dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej
regionalnych przepisów :)