Kuzynka robi najlepsze talarki z ziemniaka. Zdobyłam przepis i robię co 2 dni

shareinfo.pl 2 dni temu
fot. screen Youtube / Köstliche Hausrezepte

Ziemniaki są fundamentem polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, kotletów, mięs czy sałatek. Są tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego tak chętnie się nimi zajadamy. Jednak zwykłe ziemniaki z wody są trochę nudne. Warto pokroić je na talarki, podkręcić przyprawami i upiec w piekarniku. Podane w tej odsłonie posmakują wszystkim.

Ziemniaki są przeważnie tylko skromnym dodatkiem do obiadu. Tym razem zagrają w nim pierwsze skrzypce. Zadba o to poniższy przepis. Pieczone warzywa otoczone olejem, papryką, czosnkiem, pieprzem, solą i koperkiem wyglądają i smakują nieziemsko. Przygotuj się na kulinarną ucztę.

Jeśli chcesz nadać ziemniakom jeszcze więcej smaku, posyp je odrobiną bazylii lub rozmarynu. Jednak warzywa przyrządzone według tej najłatwiejszej receptury na bank zdadzą egzamin.

Przepis na aromatyczne talarki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:
⭒ ziemniaki późne – 1200 g (ok. 12 sztuk średniej wielkości),
⭒ olej rzepakowy – 50 ml (5 łyżek),
⭒ czosnek,
⭒ świeży koperek – 20 g (1 pęczek),
⭒ ostra i słodka papryka,
⭒ pieprz i sól.

Sposób wykonania:
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy 5 łyżek oleju rzepakowego. Gdy się rozgrzeje, podsmażamy na nim przeciśnięty czosnek, a potem wrzucamy kawałki ziemniaków. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy warzywa przez około 5-6 minut. Następnie przekładamy je na blaszkę wyścieloną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez 15-20 minut. Później posypujemy ziemniaki pokrojonym koperkiem i podajemy. Smacznego.

Polecamy też przepis na ziemniaki z mięsem mielonym.

Idź do oryginalnego materiału