Eklerki - przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: ok. 16 eklerków
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g margaryny,
- 300 ml wody,
- 5 jajek,
Krem:
- 3 żółtka,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- cukier waniliowy 1 opakowanie lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 szklanka mleka,
- 120 g masła,
Polewa z czekolady:
- 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 1 łyżka masła.
Zobacz także: Kusząca kolacja na walentynki. Najlepsze przepisy dla zakochanych. 11 dań, które pobudzą zmysły
Jak zrobić eklerki?
- W garnuszku zagotuj wodę z margaryną.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa dobrze się zaparzy. Powinno to zająć około 5 minut.
- Odstaw ciasto, by przestygło.
- Następnie miksuj ciasto, dodając po jednym jajku. Gotowe ma być gęste i gładkie.
- Przełóż ciasto do worka cukierniczego lub woreczka na mrożonki z odciętym rogiem.
- Wyciskaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz eklerki najpierw 15 minut w 200 stopniach i kolejne 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotuj krem: pół szklanki mleka zagotuj i wlej do niego zmiksowane żółtka z cukrem, mąką, wanilią i resztą mleka. Mieszaj i pogotuj 3 minuty.
- Odstaw masę budyniową do wystygnięcia.
- Utrzyj masło, dodawaj po łyżce masy budyniowej i zmiksuj na puszysty krem.
- Upieczone ciasto przekrój, gdy będzie jeszcze ciepłe.
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Posmaruj nią górne części eklerka.
- Na dolną część eklerka wyłóż krem i przykryj ciastem z czekoladą.
Z ciasta parzonego jak na eklerki można także zrobić pączki hiszpańskie i karpatkę.
+17
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: