Kuskus z cukinią i krewetkami

lubelski.pl 1 miesiąc temu

Jest to danie z patelni, na każdą porę roku. Jego zaletą jest prostota i szybkość w przygotowaniu. Sprawdza się jako danie obiadowe dla miłośników owoców morza oraz jako danie dla niespodziewanych gości. Smacznego!

Składniki:

1 ½ szklanki kaszy kuskus

400 g mrożonych, oczyszczonych krewetek

1 średnia cukinia

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

masło

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić w grube plasterki. Oprószyć solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać patelnię grillowaną. Opiec cukinię z każdej strony przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Plasterki przekładać na głęboki talerz i utrzymywać ją w cieple.

Do dużego rondla wsypać kaszę kuskus, dodać łyżkę masła, lekko posolić i zalać wrzącą wodą (wody 1 cm ponad linię kaszy). Rondel przykryć pokrywką i zostawić na kilka minut, do wchłonięcia płynu przez kuskus.

W tym czasie przygotować krewetki. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, zeszklić czosnek. Wsypać natkę pietruszki, zamieszać i dodać krewetki. Obsmażać przez 2 minuty z każdej strony.

Usmażone krewetki, razem z tłuszczem z patelni przełożyć do kaszy, dodać upieczoną cukinię, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu.

* Pokrojoną cukinię można również opiec w piekarniku.

Idź do oryginalnego materiału