Kurczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem i śmietanką pieczony w piekarniku, to pyszny i szybki obiad. Przełamanie słodko kwaśnych smaków jest genialne dla podniebienia, a przy tym piękne kolory cieszą oko. Soczysty kurczak wygląda i smakuje obłędnie.
W swoich przepisach bardzo często łączę mięso ze szpinakiem, serem, suszonymi pomidorami oraz słodką śmietanką. Tym razem też się nie zawiedziesz. Zapraszam po sprawdzony przepis na polędwiczki kurczaka zapiekane w piekarniku z dodatkiem słodkiego sosu, sera, szpinaku i suszonych pomidorów. W zaledwie 5 krokach wspólnie wyczarujemy ekspresowe danie obiadowe.
Kurczak ze szpinakiem – składniki.
- 600 g polędwiczek z kurczaka *
- 200 g szpinaku mrożonego
- 100 g żółtego sera
- suszone pomidory (około 6 – 8 sztuk)
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki UHT 30 %
- łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia czosnku i szpinaku
- łyżka tłuszczu do obsmażenia polędwiczek
Przyprawy do mięsa drobiowego.
Po 1/4 łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego, słodkiej papryki, soli. jeżeli lubisz, dodaj także szczyptę kurkumy lub curry.
Przyprawy do szpinaku.
Szczypta soli oraz szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego.
(*) Polędwiczki kurczaka to szlachetna część mięsa zlokalizowana pod piersią. Są miękkie, delikatne i gwałtownie się pieką lub smażą. jeżeli nie masz polędwiczek, możesz użyć piersi z kurczaka. Pamiętaj tylko, aby o kilka minut wydłużyć ich obróbkę termiczną.
Sposób wykonania kurczaka ze szpinakiem.
Do przygotowania obiadu z kurczaka potrzebować będziemy: patelni, naczynia żaroodpornego oraz piekarnika.
Polędwiczki kurczaka myję w chłodnej wodzie i usuwam ewentualne błonki. Następnie osuszam np ręcznikiem papierowym.
- Tak przygotowane mięso drobiowe posypuję przyprawami. Używam po 1/4 łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego, słodkiej papryki i soli. jeżeli lubisz, dodaj także szczyptę kurkumy lub curry. Niektórzy prawdopodobnie skorzystają z gotowej przyprawy do kurczaka. Przyprawione polędwiczki odstawiam na 30 minut.
- Czosnek obieram z łupinek i oczywiście drobno siekam.
Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy z oliwek i dodaje drobno posiekany czosnek. Przez chwilę (dosłownie 30 sekund) przesmażam, a następnie dodaję szpinak. Całość duszę przez około 5 minut. Pod koniec oprószam szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu czarnego. - Polędwiczki obsmażam na rozgrzanym tłuszczu (u mnie smalec gęsi). Smażę krótko przez około 1 minuty z każdej strony na dużym ogniu, aż się zarumienią. Dzięki temu zamykam pory w mięsie i zachowuję jego soczystość. Podsmażone polędwiczki przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Dodaję suszone pomidory, a na to wykładam szpinak. Całość polewam śmietanką UHT i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piekę 35 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Następnie posypuję potarkowanym na grubych oczkach serem żółtym i piekę przez kolejne 5 – 8 minut, także w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu.
Kurczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem i śmietanką jest już gotowy. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Możesz go oczywiście podawać z: ziemniakami, kaszą, ryżem, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Zobacz także inny sposób na kurczaka:
Pierś z kurczaka z piekarnika.
Życzę smacznego!