Kurczak z czekoladą? Kto to słyszał! Tymczasem Meksykanie uwielbiają to połączenie [PRZEPIS]

g.pl 2 godzin temu
Jeśli jesteś fanem kuchni meksykańskiej, to ten przepis musisz koniecznie wypróbować. Gęsty i aromatyczny sos o głębokim smaku zabierze cię w kulinarną podróż wprost do Meksyku. Sam/a zobacz, jak łatwo go przygotować!
Czym adekwatnie jest sos mole poblano? Meksykańskie mole to pikantny sos, który przygotowywany jest z różnych odmian papryki. Sosy te występują w wersji kwaśnej lub właśnie słodkiej, jak opisywany przez nas meksykański sos czekoladowy - mole poblano.

REKLAMA







Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]



Skąd pochodzi sos mole poblano?
Mole poblano wywodzi się z miejscowości Puebla i jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni meksykańskiej. W jego skład wchodzą m.in. pomidory, papryczki chili oraz niesłodzona gorzka czekolada. Połączenie to jest dość nietypowe dla mieszkańców Europy, ale nie da się ukryć, iż sos ten zdobył już ogromną popularność na naszym kontynencie. Sami sprawdźcie, czy wam również przypadnie do gustu.
Sos mole poblano przepis, który musisz wypróbować
Aby zrobić doskonały domowy sos mole poblano, przygotuj następujące składniki:

3 papryki pasilla (suszone)
3 papryki ancho (suszone)
2 papryki mulata (suszone)
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
50 g rodzynek
2 łyżki sezamu
2 łyżki migdałów (płatki)
1 kromka białego chleba (podsmażonego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki goździków
500 ml bulionu drobiowego
olej do smażenia
sól

Przepis na mole poblano. Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od usunięcia nasion z papryk i podsmażenia ich na gorącej, suchej patelni. Papryki podsmażamy tak długo, aż zaczną pachnieć. Następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Dodajemy kromkę chleba, migdały, rodzynki i sezam. Całość smażymy do momentu, aż wszystkie składniki się zarumienią. Zawartość patelni umieszczamy w blenderze i dodajemy również odsączone z wody papryki. Do całości dodajemy także wszystkie przyprawy oraz odrobinę bulionu. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.


Masę umieszczamy w garnku, dodajemy pozostałą część bulionu i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Na sam koniec gotowania dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!



W jaki sposób podawać sos mole poblano?
Świetną propozycją jest np. kurczak w sosie mole. Kurczaka gotujemy lub pieczemy, a następnie polewamy przygotowanym sosem mole poblano. Możemy serwować go z ryżem lub podpieczoną tortillą.
Indyk w sosie mole poblano to natomiast danie, które w Meksyku serwowane jest na specjalne okazje, np. w święta. Podobnie jak kurczak mole poblano, tak i indyk może być podawany z ryżem lub tortillą. My radzimy, abyście wypróbowali obie te propozycje i zdecydowali, która z nich bardziej wam smakuje.


Sos mole poblano świetnie sprawdzi się także w wydaniu wegetariańskim. Można go bowiem podawać np. z pieczonym tofu, kalafiorem lub batatami. Jest to zatem doskonała propozycja obiadowa dla osób, które pozostają na diecie roślinnej.
Idź do oryginalnego materiału