Kurczak w sosie pesto ze szparagami

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się cieszyć smakiem tych wiosennych nowalijek. Ze szparagów można wyczarować przeróżne potrawy: na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad (prawie) z jednej patelni z kurczakiem i makaronem w kremowym sosie. Ponieważ szparagi bardzo gwałtownie się gotują to obiad będzie na stole w mniej niż pół godziny od momentu przygotowania.

TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na dania ze szparagami.

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Mięso pokrój na filety, oprósz przyprawami i podsmaż. Gdy lekko przestygnie to pokrój je na kawałki. Lubię ten sposób przygotowywania mięsa, bo jest wówczas bardziej soczyste i aromatyczne niż zwykła pierś z kurczaka pokrojona i podsmażona. Następnie usuń ze szparagów stwardniałe końcówki i pokrój je w kawałki. Podsmaż krótko szparagi, dodaj śmietankę i zagotuj. Teraz czas na pesto. Na sam koniec dodajemy kurczaka, parmezan i gotowe! Mieszamy z ugotowanym makaronem i cieszymy się tym pysznym smakiem. Smacznego!

Kurczak w sosie pesto ze szparagami

Więcej przepisów na szybkie obiady

  • Spaghetti carbonara
  • Makaronowa patelnia z mięsem mielonym i papryką
  • Kurczak pomidorowo-śmietanowy z makaronem
  • Makaron z boczkiem i fasolką szparagową

Kurczak w sosie pesto ze szparagami

To pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w max pół godziny. Szparagi tylko krótko smażymy dlatego pozostaną chrupiące i soczyste.

Kurczak w sosie pesto ze szparagami

Składniki (4 porcje):

  • 450g piersi z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • czosnek,
  • 1 pęczek szparagów (500g),
  • 300g śmietany kremówki,
  • 3 i 1/2 łyżki pesto (70g),
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • olej do smażenia,
  • DO PODANIA:
  • 350g makaronu rurki,
  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. jeżeli mamy czas to mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy mięso na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Wyjmujemy je na talerz i pozwalamy odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie każdy filecik kroimy w ukośne plastry.

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Poruszamy szparagiem, a on sam złamie się we właściwym miejscu. Następnie szparagi kroimy w ukośne 2-3 cm kawałki.

Przygotowanie kurczaka i szparagów

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowujemy około pół szklanki wody z gotowania makaronu.

W większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy szparagi i smażymy je na średnim ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 1 minutę. Następnie dodajemy pesto i mieszamy.

Przygotowanie sosu pesto

Kolejno wkładamy pokrojone mięso i danie gotujemy jeszcze 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty to dodajemy odrobinę wody pozostawionej z gotowania makaronu. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i parmezan. Mieszamy do dobrego połączenia. Makaron powinien ładnie pokryć się sosem.

Przygotowanie kurczaka w sosie pesto ze szparagami

Podajemy od razu posypując każdą porcję dodatkowym parmezanem.

* jeżeli danie chcemy odgrzewać następnego dnia to nie mieszamy makaronu z sosem, ale przechowujemy je oddzielnie.

Kurczak w sosie pesto ze szparagami

Jeśli przygotujesz kurczaka w sosie pesto ze szparagami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Drób Kurczak Szparagi


#obiad #parmezan #pesto #śmietana kremówka #szybki obiad #wiosna

Idź do oryginalnego materiału