Kurczak w roli głównej. Odkryj przepis na treściwe naleśniki gyros. Wyśmienite szybkie danie w domowej wersji

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na domowe danie typu fast food? Proponuję wypróbowany przepis na naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i bardzo aromatyczne danie. Polecam dodać do nich m.in. paprykę, kukurydzę i kapustę pekińską. Dodatkowo posypane serem i zapieczone w piekarniku zyskają apetycznie chrupiącą skórkę. Wypróbuj przepis na naleśniki gyros i przekonaj się, jak wyśmienicie smakują.

Przepis na naleśniki gyros

Czas przygotowania: około 40 minut + pieczenie,
porcja: na 4 osoby,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:
ciasto na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,

Farsz:

  • 1 filet z kurczaka,
  • pół dużej kapusty pekińskiej,
  • 1 papryka,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • 50 ml wody,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szczypiorek do posypania.

Zobacz także: Zapiekanka gyros z ryżem i kurczakiem. Prosty i pożywny przepis na danie z piekarnika. Idealna na wielki apetyt

Jak zrobić naleśniki gyros?

  1. Pokrój kurczaka w kostkę, posyp 1 łyżką przyprawy gyros, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki, miksując wszystkie potrzebne składniki: jajka, wodę, mleko, mąkę, sól i cukier.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i smaż naleśniki z obu stron.
  4. Umyj wszystkie warzywa.
  5. Paprykę pokrój w kostkę.
  6. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  7. Posiekaj kapustę pekińską.
  8. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  9. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju i podsmaż kurczaka.
  10. Dodaj cebulę, podsmażaj minutę, a następnie dodaj czosnek, paprykę, kukurydzę i kapustę pekińską. Dodaj odrobinę wody.
  11. Dopraw farsz przyprawą gyros i podsmażaj, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodaj starty żółty ser, odrobinę odłóż na później.
  12. Tak przygotowanym farszem nadziewaj naleśniki i zwijaj w krokiety.
  13. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posyp odłożonym startym serem, posmaruj ketchupem i posyp szczyptą przyprawy gyros.
  14. Wstaw naleśniki do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 20 minut.
  15. Przed podaniem posyp naleśniki posiekanym szczypiorkiem.

Bezkonkurencyjne naleśniki gyros. Przepis na wyśmienite i sz...

+17 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału