Przepis na naleśniki gyros
Czas przygotowania: około 40 minut + pieczenie,
porcja: na 4 osoby,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
Farsz:
- 1 filet z kurczaka,
- pół dużej kapusty pekińskiej,
- 1 papryka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- 50 ml wody,
- 100 g sera żółtego,
- 3 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- szczypiorek do posypania.
Zobacz także: Zapiekanka gyros z ryżem i kurczakiem. Prosty i pożywny przepis na danie z piekarnika. Idealna na wielki apetyt
Jak zrobić naleśniki gyros?
- Pokrój kurczaka w kostkę, posyp 1 łyżką przyprawy gyros, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
- Przygotuj ciasto na naleśniki, miksując wszystkie potrzebne składniki: jajka, wodę, mleko, mąkę, sól i cukier.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i smaż naleśniki z obu stron.
- Umyj wszystkie warzywa.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Posiekaj kapustę pekińską.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej małą ilość oleju i podsmaż kurczaka.
- Dodaj cebulę, podsmażaj minutę, a następnie dodaj czosnek, paprykę, kukurydzę i kapustę pekińską. Dodaj odrobinę wody.
- Dopraw farsz przyprawą gyros i podsmażaj, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodaj starty żółty ser, odrobinę odłóż na później.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj naleśniki i zwijaj w krokiety.
- Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posyp odłożonym startym serem, posmaruj ketchupem i posyp szczyptą przyprawy gyros.
- Wstaw naleśniki do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 20 minut.
- Przed podaniem posyp naleśniki posiekanym szczypiorkiem.
+17
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: