Jeśli masz ochotę na kurczaka w kremowym sosie, który nie wymaga dużo pracy w przygotowaniu to polecam Ci dzisiejszy przepis. Do mięsa z kurczaka dodałam dodatkowo suszone pomidory i pieczarki. Te dwa składniki bardzo często łączę ze sobą, bo idealnie do siebie pasują.
Danie robi się dość gwałtownie i w sumie możemy przygotować je na jednej (dużej) patelni. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka na fileciki. Następnie oprószamy je przyprawami, panierujemy w mące i smażymy na rumiano. Gdy mięso się smaży to wtedy kroimy cebulę, pieczarki i suszone pomidory. Mięso wyjmujemy na talerz, a na patelni smażymy grzyby z cebulą. Gdy będą gotowe to ponownie wkładamy mięso oraz dodajemy suszone pomidory. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy krótko pod przykryciem i na sam koniec do sosu dodajemy śmietanę kremową. Odrobina natki pietruszki na wierzch i sosik mamy gotowy.
Taki sos pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków czy frytek. Nie potrzeba do niego zbytnio surówki lub innych dodatków. Ja tym razem podałam go z kaszą bulgur i ogórkiem kiszonym.
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Więcej przepisów na dania z kurczakiem
- Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym
- Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cebulą
- Kurczak curry pieczony na ryżu
- Kotlety siekane
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami
To pomysł na pyszny i szybki obiad. Sos jest gęsty, delikatny i kremowy. Pasuje do kaszy, ryżu i ziemniaków.
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- suszony czosnek,
- 2-3 łyżki mąki do panierowania,
- 1 mała cebula,
- 200g pieczarek,
- 6 suszonych pomidorów,
- 100g śmietany kremówki,
- 1 szklanka wody,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki posiekana do podania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką, czosnkiem i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy w paseczki.
Mięso panierujemy i smażymy. A pozostałe składniki kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę oraz pieczarki do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje. Na patelnię dajemy mięso z kurczaka i suszone pomidory. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia.
Składniki dusimy razem pod przykryciem
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy śmietankę kremówkę
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami