To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu. Potrzebne jest tylko kilka składników:
- pierś z kurczakam
- cebula i czosnek,
- pomidory krojone w puszce,
- śmietana kremówka,
- przyprawy i olej do smażenia.
Cały obiad przygotujesz w zaledwie 30 minut. Najdłuższą czynnością jest pokrojenie mięsa i cebuli. Reszta to tylko smażenie i duszenie. Dodajemy po sobie kolejne składniki. Kurczaka mam zwykle w zamrażarce, pomidory w puszce w spiżarni, a śmietana kremówka to obowiązkowa pozycja w mojej lodówce Nie muszę więc się martwić, iż czegoś mi zabraknie.
Tak przygotowany sos jest delikatny i niezwykle kremowy. Podaje go z ulubionym makaronem. Świetnie się odgrzewa i przechowuje. Możecie ewentualnie zamienić śmietanę na 250g serka mascarpone.
Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym
Składniki (4 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka (około 500g),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
- 300g śmietany kremówki 36%,
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryki,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na patelni podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Kurczaka dusimy około 15 minut pod przykryciem, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy śmietanę kremówkę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy zioła. Danie zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym