Kurczak po meksykańsku

ania-gotuje.pl 9 miesięcy temu

Kurczak po meksykańsku to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad z niczego. Soczysty kurczak znakomicie smakuje z chrupiącymi warzywami oraz ryżem. Przepis jest bardzo prosty i uda się każdemu.

Taki kurczak po meksykańsku to ekspresowy obiad w sam raz, gdy nie mamy czasu i wielu składników. Wystarczy podsmażyć kurczaka, cebulkę i paprykę. Wszystko zalewam passatą lub przecierem pomidorowym, chwilę duszę i mam smaczny i przede wszystkim syty posiłek. Polecam również mój ostatni pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym.

Czas wykonania: 25 minut.
Czas podsmażania i duszenia: 30 – 35 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Ilość kalorii: 180 kcal w 100 g.

Pyszny obiad z kurczaka po meksykańsku i surówka

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • puszka około 400 g kukurydzy konserwowej lub fasoli czerwonej (ewentualnie pół na pół)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • tłuszcz do obsmażenia kurczaka

Przyprawy:

  • łyżeczka bazylii lub oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz czarny
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego

Sposób wykonania kurczaka po meksykańsku

Potrawę możesz wykonać na większej i głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem.

Krok 1 – podsmażam składniki

Pierś kurczak płuczę w zimnej wodzie, odsączam i usuwam błonki. Następnie kroję w kostkę około 2 – 3 cm. Możesz też pokroić w paski.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewam 2 – 3 łyżki tłuszczu i wrzucam pokrojonego kurczaka. Podsmażam oczywiście na dużym ogniu (w razie potrzeby w 2 partiach) z obu stron na rumiano łącznie przez około 3 – 4 minuty. Mięso musi być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Podsmażone kawałki kurczaka, zdejmuję z patelni i przekładam na talerz.

Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne wraz z białymi błonami. Kroję w kostkę lub w paski.

Cebulę obieram z łupinek i kroję w kostkę lub w piórka. Czosnek obieram i drobno siekam.

Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu kurczaka, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę czerwoną. Co jakiś czas mieszam i podsmażam na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Na 30 sekund przed końcem wrzucam czosnek i mieszam.

Krok 2 – duszę kurczaka w sosie po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku w garnku.

Do cebulki z paprykę wlewam passatę lub przecier pomidorowy, wrzucam także podsmażonego kurczaka i wszystko mieszam. Duszę pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż kurczak będzie miękki. Gdy mięso kurczaka będzie już miękkie, wrzucam odsączoną kukurydzę / fasolkę czerwoną. Posypuję przyprawami, wszystko mieszam i próbuję smak. W razie potrzeby dodaję ulubionych przypraw. Możesz też podkręcić smak, poprzez dodanie 1 lub 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego.


Podaję na gorąco zwykle z ugotowanym ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału