Kurczak po meksykańsku to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad z niczego. Soczysty kurczak znakomicie smakuje z chrupiącymi warzywami oraz ryżem. Przepis jest bardzo prosty i uda się każdemu.
Taki kurczak po meksykańsku to ekspresowy obiad w sam raz, gdy nie mamy czasu i wielu składników. Wystarczy podsmażyć kurczaka, cebulkę i paprykę. Wszystko zalewam passatą lub przecierem pomidorowym, chwilę duszę i mam smaczny i przede wszystkim syty posiłek. Polecam również mój ostatni pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym.
Czas wykonania: 25 minut.
Czas podsmażania i duszenia: 30 – 35 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Ilość kalorii: 180 kcal w 100 g.
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- puszka około 400 g kukurydzy konserwowej lub fasoli czerwonej (ewentualnie pół na pół)
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- tłuszcz do obsmażenia kurczaka
Przyprawy:
- łyżeczka bazylii lub oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- do smaku sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- opcjonalnie 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego
Sposób wykonania kurczaka po meksykańsku
Potrawę możesz wykonać na większej i głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem.
Krok 1 – podsmażam składniki
Pierś kurczak płuczę w zimnej wodzie, odsączam i usuwam błonki. Następnie kroję w kostkę około 2 – 3 cm. Możesz też pokroić w paski.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewam 2 – 3 łyżki tłuszczu i wrzucam pokrojonego kurczaka. Podsmażam oczywiście na dużym ogniu (w razie potrzeby w 2 partiach) z obu stron na rumiano łącznie przez około 3 – 4 minuty. Mięso musi być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Podsmażone kawałki kurczaka, zdejmuję z patelni i przekładam na talerz.
Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazdo nasienne wraz z białymi błonami. Kroję w kostkę lub w paski.
Cebulę obieram z łupinek i kroję w kostkę lub w piórka. Czosnek obieram i drobno siekam.
Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu kurczaka, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę czerwoną. Co jakiś czas mieszam i podsmażam na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Na 30 sekund przed końcem wrzucam czosnek i mieszam.
Krok 2 – duszę kurczaka w sosie po meksykańsku
Do cebulki z paprykę wlewam passatę lub przecier pomidorowy, wrzucam także podsmażonego kurczaka i wszystko mieszam. Duszę pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż kurczak będzie miękki. Gdy mięso kurczaka będzie już miękkie, wrzucam odsączoną kukurydzę / fasolkę czerwoną. Posypuję przyprawami, wszystko mieszam i próbuję smak. W razie potrzeby dodaję ulubionych przypraw. Możesz też podkręcić smak, poprzez dodanie 1 lub 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego.
Podaję na gorąco zwykle z ugotowanym ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!