Kupujesz miód? Nie daj się oszukać. Słoik może być wypełniony cukrem. Jedno zdanie na etykiecie to czerwony alarm!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Pełnia lata to dla pszczelarzy najbardziej intensywny czas w roku – sezon pszczelarski. Co to adekwatnie oznacza? Miodobranie i monitorowanie pszczelich rodzin. Dla nas to świeży, tegoroczny miód dopiero co zamknięty w słoiku. Słodki, pachnący latem, rozpływający się w ustach. Jednak, im więcej miodów pojawia się na sklepowych półkach, tym większe ryzyko, iż trafimy na podróbkę, czyli słoik wypełniony cukrem, a nie tym, co uzbierały dla nas pszczoły swoją ciężką pracą. Jak rozpoznać prawdziwy miód? – Przede wszystkim uważnie czytać etykiety, ale są też inne sposoby – mówi w rozmowie ze Strefą Agro Iga Iwaniak z Miodów Podlasia.
Idź do oryginalnego materiału