Kiełki rzodkiewki pod względem wartości odżywczych nie ustępuje w niczym popularniejszej pietruszce, szczypiorkowi czy koprowi. Podobnie jak wspomniane warzywa, również stanowią świetny dodatek do wielu popularnych dań.
Nie są jednak tak chętnie spożywane przed Polaków. jeżeli ty również musisz przyznać, iż dotychczas nie były stałym elementem twojego jadłospisu, powinieneś gwałtownie naprawić swój błąd. Są bowiem naprawdę zdrowe i mogą pozytywnie wpłynąć na cerę.
Dlaczego warto jeść kiełki rzodkiewki? Mają wyjątkowy smak i wspomagają odporność
Kiełki rzodkiewki mają ciekawy, lekko pikantny smak, za pomocą którego mogą być idealnym dodatkiem do kanapek czy sałatek warzywnych. Aż miło posłuchać, jak chrupią w buzi.
Warto po nie sięgać nie tylko dla wrażeń zmysłowych, ponieważ są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają witaminę C kluczową dla wspierania odporności organizmu o tej porze roku.
Właściwości kiełków rzodkiewki - to źródło witamin cennych dla zdrowia i urody
Z uwagi na wspomnianą obecność witaminy C, która wspiera syntezę kolagenu oraz witaminy A i E, kiełki rzodkiewki mogą wpływać pozytywnie na jędrność skóry i tym samym spowalniać efekty procesy starzenia.
Są także źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na samopoczucie czy układ nerwowy. Poza tym znajdziesz w nich: wapń, magnez czy żelazo, tak ważne dla kondycji kości czy mięśni.
Naturalnie na tym nie koniec zdrowotnych adekwatności kiełków rzodkiewki, w których jest także błonnik pozytywnie wpływający na pracę jelit i wspomagający proces odchudzania na diecie redukcyjnej (zapobiega zaparciom i zwiększa uczucie sytości).
Poza tym kiełki rzodkiewki sprzyjają lepszemu krążeniu i pracy serca (zawierają antyoksydanty czy potas), są sprzymierzeńcem w zwalczaniu infekcji oraz stanów zapalnych.
Są zdrowe, ale niektórzy muszą uważać. Przeciwwskazania do spożywania kiełków rzodkiewki
Mimo swoich licznych zalet kiełki rzodkiewki nie są zalecane w dużych ilościach każdemu. Nie powinny z nimi przesadzać osoby z refluksem, wrzodami żołądka, po przebytej chorobie i kuracji antybiotykami czy tuż po zatruciu pokarmowym, a także osoby, które powinny unikać estrogenów.
Zobacz też:
Babcia powiedziała mi o tej metodzie. Dzięki niej moje ciasto zawsze jest puszyste
Chroni przed demencją i wspiera mózg. Wystarczy kawałek dziennie
Prababcie jadły ze smakiem, a młodzi gardzą. Zrobisz z niej jedną z najzdrowszych zup
