​Kupiłeś twarde awokado? Wystarczy 20 minut, by było miękkie jak masło

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Popularność awokado w Polsce jest niezwykle duże. Dość powiedzieć, iż te egzotyczne owoce znajdziemy już nie tylko w hipermarketach, ale praktycznie w każdym dyskoncie. Jednak przez cały czas trudno jest trafić na egzemplarz, który od razu będzie się nadawał do jedzenia. Dowiedz się, jak sprawić, by awokado było miękkie jak masło w 20 minut.

Właściwości i wartości odżywcze awokado

Awokado to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej, którego korzyści zdrowotne, bogactwo wartości odżywczych oraz walory smakowe cenione są na całym świecie. Przede wszystkim jest źródłem zdrowych tłuszczów, szczególnie kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu, czyli LDL i jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu, czyli HDL. Dodatkowo wspiera układ sercowo-naczyniowy dzięki zawartości potasu oraz jest doskonałym źródłem błonnika. W 100 g awokado znajduje się około 160 kcal, w tym 2 g białka, 15 g tłuszczy oraz 9 g węglowodanów.

Sprawdź również: Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół

Jak sprawić, by awokado było miękkie w 20 minut?

Niestety w polskich sklepach ciężko jest kupić awokado, które idealnie nadaj się do spożycia. Najczęściej dostępne są twarde i jeszcze niedojrzałe egzemplarze. Możemy to stwierdzić po oględzinach miejsca, w którym znajdowała się szypułka. jeżeli jest zielone, oznacza to, iż owoc nie pozostało dojrzały. Natomiast jeżeli jest lekko żółta, oznacza to, iż owoc nadaje się do spożycia. Na szczęście jest również patent na przyspieszenie dojrzewania awokado i to w jedynie 20 minut.

Sprawdź również: Widzisz siną obwódkę wokół żółtka jajka? Większość osób nie wie, co oznacza

Do przyspieszenia dojrzewania awokado potrzebujesz jedynie foli aluminiowej oraz piekarnika. Rozgrzej go do temperatury 90-100 stopni Celsjusza, a owoc szczelnie owiń folią. Następnie włóż do piekarnika na 15-20 minut. Z kolei, jeżeli twoje awokado jest bardzo twarde, możesz przedłużyć ten czas o dodatkowe 5 minut. Następnie wyjmij owoc i zostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, iż temperatura może delikatnie zmienić smak i konsystencję awokado. Jednak jeżeli chcesz przygotować z niego np. pastę, ten patent sprawdzi się idealnie.

Zobacz też:

Gdzie wyrzucasz stare książki i podręczniki? Pojemnik na papier to nie zawsze dobre rozwiązanie

Chcesz schudnąć, jeżdżąc na rowerze? Tyle kalorii spalisz w godzinę

O tych funkcjach zmywarki nie wiesz. Bardzo ułatwiają codzienność

Idź do oryginalnego materiału