Ależ to było wydarzenie!
W Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach znów zrobiło się gorąco – wszystko za sprawą uczniowskiego konkursu kulinarnego „Wybory Pięknej z Rept”, który po raz czwarty pokazał, iż nasz region smakuje wyjątkowo.
Wśród zapachów jabłek, ziół, pieczonego mięsa i słodkich deserów, młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali nie tylko swój talent, ale i ogromne serce do gotowania
Na stole królowały m.in.:
Pierś z kaczki marynowana w brzoskwiniowym winie z purée jabłkowym i sosem z czerwonego wina i żurawiny,
Zupa krem z ziemniaków i jabłek, z grzankami i chipsami z boczku – kremowa perfekcja,
Kaczka w sosie jabłkowym – klasyka w nowoczesnym wydaniu,
Rollsy z musem z karmelizowanych jabłek, waniliowym budyniem, białą czekoladą i malinami – prawdziwa uczta dla podniebienia,
Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego – słodkie i delikatne.
W szacownym gronie Jury zasiedli:
Grzegorz Bien- uczestnik Masterchefa, Bartłomiej Strączek – szef Bistro Miarki 8 Restaurant&Wine Bar, Tomasz Dudek – Akademia Kucharska, Grzegorz Rudnicki- Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, wiceburmistrz Tarnowskich Gór Jolanta Tuszyńska oraz członek Zarządu Powiatu Tarnogórskiego – Dariusz Szopa, reprezentujący Starostwo Powiatowe.
A teraz to, na co wszyscy czekali!
Laureaci IV edycji „Wyborów Pięknej z Rept”:
Dania wytrawne:
I miejsce – Wiktoria Kuś
II miejsce – Vitalii Vaskovych
Dania słodkie:
I miejsce – Oskar Święcicki
II miejsce – Weronika Mańka
III miejsce – Maja Jonecko
Gratulujemy wszystkim uczestnikom – za smak, styl i serce na talerzu! Brawo!
To właśnie takie inicjatywy pokazują, jak pięknie można łączyć tradycję z młodzieńczą kreatywnością. Do zobaczenia za rok!





