Kulinarny pojedynek pełen smaku i pasji – „Wybory Pięknej z Rept”!

powiat.tarnogorski.pl 4 dni temu

Ależ to było wydarzenie!

W Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach znów zrobiło się gorąco – wszystko za sprawą uczniowskiego konkursu kulinarnego „Wybory Pięknej z Rept”, który po raz czwarty pokazał, iż nasz region smakuje wyjątkowo.

Wśród zapachów jabłek, ziół, pieczonego mięsa i słodkich deserów, młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali nie tylko swój talent, ale i ogromne serce do gotowania

Na stole królowały m.in.:

Pierś z kaczki marynowana w brzoskwiniowym winie z purée jabłkowym i sosem z czerwonego wina i żurawiny,

Zupa krem z ziemniaków i jabłek, z grzankami i chipsami z boczku – kremowa perfekcja,

Kaczka w sosie jabłkowym – klasyka w nowoczesnym wydaniu,

Rollsy z musem z karmelizowanych jabłek, waniliowym budyniem, białą czekoladą i malinami – prawdziwa uczta dla podniebienia,

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego – słodkie i delikatne.

W szacownym gronie Jury zasiedli:

Grzegorz Bien- uczestnik Masterchefa, Bartłomiej Strączek – szef Bistro Miarki 8 Restaurant&Wine Bar, Tomasz Dudek – Akademia Kucharska, Grzegorz Rudnicki- Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, wiceburmistrz Tarnowskich Gór Jolanta Tuszyńska oraz członek Zarządu Powiatu Tarnogórskiego – Dariusz Szopa, reprezentujący Starostwo Powiatowe.

A teraz to, na co wszyscy czekali!

Laureaci IV edycji „Wyborów Pięknej z Rept”:

Dania wytrawne:

I miejsce – Wiktoria Kuś

II miejsce – Vitalii Vaskovych

Dania słodkie:

I miejsce – Oskar Święcicki

II miejsce – Weronika Mańka

III miejsce – Maja Jonecko

Gratulujemy wszystkim uczestnikom – za smak, styl i serce na talerzu! Brawo!

To właśnie takie inicjatywy pokazują, jak pięknie można łączyć tradycję z młodzieńczą kreatywnością. Do zobaczenia za rok!

Idź do oryginalnego materiału