Kulinarny pojedynek na regionalne smaki – kolejna edycja konkursu „Gotuj z klasą”.

sokolka-powiat.pl 1 dzień temu

Dziś w Zespole Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce odbyła się kolejna edycja prestiżowego konkursu kulinarnego „Gotuj z klasą”, który już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń promujących podlaską kuchnię i młode talenty gastronomiczne. Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Podlaskiego, a koordynację nad jego przebiegiem sprawował Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.

Do zmagań o miano najlepszych młodych kucharzy stanęły trzy dwuosobowe zespoły, które przygotowały wyjątkowe dania, bazując na tradycyjnych recepturach oraz regionalnych produktach najwyższej jakości. Motywem przewodnim tegorocznej edycji było hasło: „Podlaskie inspiracje – ziemniak, król polskiego stołu”.

Menu konkursowe składało się z dwóch dań: przystawki w postaci pierogów oraz dania głównego, w którym obowiązkowo musiały znaleźć się ziemniaki, miód oraz kiszonki – wyjaśniła Dorota Gudalewska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSR w Sokółce.

Uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością i kunsztem kulinarnym, łącząc tradycyjne smaki Podlasia z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Jury było pod ogromnym wrażeniem zarówno umiejętności młodych kucharzy, jak i estetyki podawanych potraw.

Prace uczestników oceniało jury w składzie: Urszula Januszkiewicz – zastępca dyrektora Wydziału Spraw Społecznych w Starostwie Powiatowym w Sokółce, Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim, Jolanta Matczak – lokalna przedsiębiorczyni z branży gastronomicznej oraz Dariusz Żołądkowski – dyrektor ZSR w Sokółce. Komisja szczególną uwagę zwracała na: smak i aromat przygotowanych dań, estetykę i sposób podania potraw, inspirację regionalnymi tradycjami, a także zastosowanie produktów wymaganych w konkursowym zadaniu

Poziom rywalizacji był niezwykle wyrównany, a wybór zwycięzców okazał się trudnym zadaniem – podkreślił dyrektor ZSR Dariusz Żołądkowski. – Najchętniej przyznalibyśmy wszystkim pierwsze miejsce! Bardzo miło było zobaczyć, jak znakomicie łączycie lokalne, tradycyjne składniki z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Zwyciężczyniami konkursu zostały Wiktoria Jóźwik i Ola Sadanowicz, które wywalczyły awans do finału wojewódzkiego. Ten odbędzie się 28 marca 2025 r. w Białymstoku, gdzie najlepsze drużyny z regionu powalczą o tytuł mistrzów kulinarnej sztuki.

Dyrektor Dariusz Żołądkowski pogratulował wszystkim uczestnikom wspaniałych dań, a zwyciężczyniom życzył powodzenia na kolejnym etapie rywalizacji. Przypomniał również, iż w 2018 roku szkoła triumfowała w pierwszej edycji konkursu, a nagrodą był staż w restauracji Karola Okrasy – co tylko potwierdza, jak wysokie umiejętności prezentują uczniowie ZSR w Sokółce.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy w finale wojewódzkim! 👏🎉

Sylwia Matuk, fot. Jarosław Stasiulewicz

Idź do oryginalnego materiału