Kulinarny hit: porady dotyczące czekolady i likierów dla miłośników słodyczy

fajnainspiracja.pl 7 miesięcy temu

Wzbogać swój kulinarny repertuar o ten kulinarny hit: czekoladowo-likierowe tipsy dla miłośników słodyczy. Idealne na specjalne okazje lub jako pyszny deser po obiedzie, te bogate i aromatyczne końcówki są doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników czekolady.

Szybki i smaczny obiad z jednego garnka, który od razu pokochasz

Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami

[co_będzie_nam_potrzebne]

Baza – Ciasto:

  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 114 g cukru granulowanego
  • 867 g zwykłej mąki specjalnej
  • 12 g kremu waniliowego w proszku (Golden cob)

Krem czekoladowy:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g cukru granulowanego + 70 ml zimnej wody – przygotowanie syropu
  • 350 g miękkiego masła
  • 200 g ciemnej czekolady (70%)
  • 50 g kakao

Nadzienie likierowe:

  • 150 ml śmietanki roślinnej Vitala lub śmietanki zwierzęcej 33%
  • 250 ml likieru jajecznego

Polewa czekoladowa:

  • 250 g ciemnej czekolady
  • 50 g oleju kokosowego lub tłuszczu roślinnego (Cera)
Jak będziemy postępować:

1) Ciasto bazowe: Oddzielić białka od żółtek. Ubij białka w robocie miksującym do uzyskania ładnej białej piany. Ubij żółtka w misce i dodaj trochę piany z białek – ubij, a następnie wlej do ubitej piany z białek – wymieszaj, a następnie dodaj przesianą zwykłą mąkę specjalną z budyniem waniliowym – dobrze wymieszaj.

2. Następnie od razu przełożyć ciasto do woreczka dekoratorskiego, za jego pomocą ułożyć ciasto w kształcie koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć wystające ciasto mokrym palcem.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-17 minut w temperaturze 180°C, po upieczeniu powinieneś uzyskać ciasto o średnicy 4-4,5 cm, wystarczające na średniej wielkości szczyty. Są miękkie i stwardnieją po ostygnięciu.

4) Krem czekoladowy: Żółtka umieścić w mikserze robota i dodać jajka – ubijać.

5. Przygotować syrop: W międzyczasie wsyp cukier do rondelka i zalej zimną wodą – doprowadź do wrzenia.

6. Następnie powoli wlej przygotowany syrop do ubitych żółtek – dobrze ubijaj do uzyskania gładkości przez około 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, ciągle ubijając. Powinien powstać gęsty, gładki i błyszczący krem, którego smak można dowolnie zmieniać.

7. Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczoną ciemną czekoladę do śmietany – ubij, a na koniec dodaj przesiane kakao – dobrze ubij.

8. Wlać krem czekoladowy do 2 torebek do dekoracji. Z 2/3 kremu zrób końcówki, a z 1/3 kremu zrób nakrętki i natychmiast włóż je do lodówki, aby stwardniały.

9. Nadzienie likierowe.

10. polewa czekoladowa: Rozpuść gorzką czekoladę w rondelku na kuchence, a następnie dodaj olej kokosowy – wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie zanurz końcówki w czekoladzie i umieść w lodówce/zamrażarce do zastygnięcia, jeżeli chcesz.

11. Podawaj delikatne czekoladowe i likierowe końcówki z miłością i dużą ilością smaku.

Przyjaciele, życzymy smacznego!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału