Kulinarnie

polinapaola.blogspot.com 9 lat temu
Hej Wam wszystkim :)
Dziś post całkowicie kulinarny z racji iż lubię czasami poeksperymentować w kuchni
i regularnie dodaję przepisy na mojego fanpage Paolla ;)
postanowiłam zebrać dotychczasowe przepisy i stworzyć takiego posta ,aby trochę Was zachęcić do zajrzenia też właśnie tam ;)

Pierwszy przepis zaczerpnięty ze zszywki
bardzo proste



♥♥♥
lody bananowe
Składniki:
duży dojrzały banan
1 czubata łyżeczka kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Banana obrać, pokroić w talarki, wrzucić do woreczka i zamrozić. Następnie dodać pozostałe składniki i zblenderować do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji



♥♥♥


Kolejna zszywkowa inspiracja na słodki
Sernik na bazie jogurtów greckich bez pieczenia - ja zmodyfikowałam go na wersję z musem jeżynowym:)



♥♥♥
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO -JEŻYNOWĄ :

500 g mrożonych lub świeżych jeżyn
500 g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
200 ml śmietanki kremówki 30%
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:

200 g serka kremowego ja dałam mascarpone
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

mała paczka herbatników

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Jeżyny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jeżynową . Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy heratniki, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-jeżynową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Mascarpone miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę owocową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Zachęcam do wypróbowania , jest pyszny



♥♥♥



To już chyba dosyć znana pizza z patelni którą i ja musiałam wypróbować ;)
Dla mnie w smaku jak taki duży wypasiony omlet ;)




♥♥♥
Składniki na ciasto: 6 łyżek mąki, 2 jajka, woda, sól i pieprz,

DODATKI 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, oregano, ser żółty, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: przesianą mąkę zmiksować z jajkami, dodając trochę wody,
żeby ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt gęste.
dodać soli i pieprzu do smaku.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać ciasto na wierzch dodać własne dodatki (np pokrojone drobno parówki , szynkę lub podsmażony wcześniej filet z kurczaka)

Ja dodałam obrane i pokrojone drobno pomidory i szynkę oprószyłam świeżymi listkami bazylii Emotikon smile

Smażyć aż placek na spodzie będzie rumiany,
wtedy zmniejszyć mocno ogień i przewrócić placek na drugą stronę .
Posmarować koncentratem lub keczupem.
Oprószyć oregano (lub ziołami prowansalskimi)
obsypać startym serem. smażyć pod przykryciem,
aż ser będzie całkowicie stopiony.
Jeśli ktoś woli cienkie ciasto to wystarczy zmniejszyć ilość mąki o połowę.
Szybko i smacznie




♥♥♥



Ostatnio zaopatrzyłam się w specjalną formę do tarty i rozpoczęłam swoje pierwsze pieczenie tego słynnego ciasta i jak na pierwszy raz wyszło na prawdę całkiem nie źle ;)


♥♥♥ Tarta bananowa ♥♥♥

ciasto

250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
30 g kakao
1 żółtko
150 g zimnego masła
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
masa budyniowa

250ml schłodzonego mleka
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki mąki pszennej
1 żółtko
65 g masła
dodatkowo

wiórki kokosowe
2 banany
sok z cytryny
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i kakao. Dodaj masło i posiekaj wszystko razem nożem. Dodaj żółtko i wyrób gładkie ciasto. jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodaj odrobinę zimnej wody.
¼ ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wyłóż foremkę i nożem wyrównaj brzegi. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem, połóż na nie papier do pieczenia i wysyp groch albo fasolę- by ciasto nie urosło podczas pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut.
Podpieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozwól mu delikatnie ostygnąć.

W czasie chłodzenia i pieczenia ciasta przygotuj krem budyniowy.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i mąką, wlej 100ml mleka i zmiksuj.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem i 3 łyżkami wiórek kokosowych. Powoli wlewaj wcześniej przygotowaną masę, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Przestudź i ewentualnie zmiksuj, aby pozbyć się grudek.

Banany obierz i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny by nie ściemniały. Rozłóż je na podpieczonym i przestudzonym spodzie, a następnie równomiernie rozłóż krem bananowy. Wierz posyp wiórkami kokosowymi. Na samą górę na tarce o dużych oczkach zetrzyj schłodzone w zamrażalce pozostałe ciasto.

Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut, uważając by nie przypalić wierzchu ciasta.




♥♥♥


Między czasie szukałam czegoś nowego na szybkie i zdrowe śniadanie i natrafiłam na ten przepis




♥♥♥


Placki z serka wiejskiego

Składniki:
150g serka wiejskiego
50g mąki orkiszowej (może być inna ja dałam kukurydzianą )
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

+ dowolne dodatki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (nieprzywierającą bez tłuszczu
i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką).




♥♥♥


W okresie letnim mam spory zapas cukinii ,więc pasztet z cukinii od kilku lat gości na moim stole ;)
Ta wersja jest przeze mnie odrobinę zmodyfikowana ale jak się okazało był to wyśmienity eksperyment ;)




♥♥♥


2 średnie cukinie
2 kabaczki
200 g startego żółtego sera
3 żółtka
3 białka, ubite na pianę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
szczypta majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól do smaku
200 g pieczarek, oczyszczonych, drobno pokrojonych i podsmażonych
+ otręby pszenne do zagęszczenia masy

Zetrzeć i dobrze odcisnąć cukinię i kabaczek
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość.
Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej otrąb.
Przełożyć wymieszaną masę do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę
Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.

♥♥♥



Następna tarta ale tym razem w wersji wytrawnej ale jaka pyszna odmiana na obiad ;)




♥♥♥

tarta brokułowa

ciasto:
220g mąki pszennej (u mnie pół na pół pszenna i kukurydziana ),
110g masła,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli

farsz:
500 g świeżych brokułów
2-3 ząbki czosnku,
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
1 jajko,
sól i pieprz,
odrobina pieprzu cayenne,
sok z ½ cytryny (opcjonalnie)

jajeczno-serowy sos:
1 jajko,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
100g żółtego sera,
sól i pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i gwałtownie zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz: brokuły ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedzić i rozgnieść widelcem lub posiekać nożem. Dodać jajko, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Można dodać również sok z cytryny.

Sos: Wymieszać razem jajko z jogurtem, dodać starty ser i doprawić solą oraz pieprzem.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz brokułowy. Wyrównać powierzchnię i zalać sosem jajeczno-serowym tartę

Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut.

♥♥♥




A na koniec jeszcze jeden przepis z cukinią w roli głównej




♥♥♥


Placki z cukinii
2 cukinie
2 kabaczki
5 ziemniaków
2 marchewki
2 czerwone cebule
mąka pszenna
3 jaja
wszystkie warzywa przepuszczamy
przez maszynkę na średnich oczkach
(lub trzemy na tarce)
cukinie i kabaczka przekładamy w osobną miskę solimy i odstawiamy na około 15 minut ,po tym czasie porządnie odsączamy z nadmiaru wody,
łączymy z pozostałymi warzywami ,podsypujemy mąką aby mieszanka miała gęstość ciasta ,dodajemy jaja przyprawiamy do smaku ,smażymy na rozgrzanej patelni na nie wielkiej ilości tłuszczu.

♥♥♥



I to było by na tyle przepisów ;)
myślę iż post Wam się spodoba i może wypróbujecie któryś z przepisów ? :)
Na koniec polecam Wam genialny utwór :)
pozdrawiam :*:*:*:*

♥♥♥

*** The Box Tops " The Letter " ***







Idź do oryginalnego materiału