Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje kulinarne sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.
Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla Was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.
Soczyste mięso
Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć. Aby tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go w lodówce dłużej niż 8 godzin.
Najlepsze naleśniki
Wystarczy, iż do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze. Innym sposobem jest dodanie gazowanej wody
Przyprawy
Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do momentu wydobycia się z nich zapachu. Później dzięki moździerza stwórz własną mieszankę.
Ziemniaczane puree
By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę śmietany i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.
Idealny stek
Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.
Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, iż masło będzie miało temperaturę pokojową.
Ryba z delikatną skórką
Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.
Cukier nie tylko do herbaty
Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.
Jajka sadzone
Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.
Nie bój się czosnku
Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę jego soku. Unikniesz silnego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.
Chrupiący chleb
Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.
Idealnie kremowa zupa
Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.
Zobacz dania dla dzieci, którym żaden niejadek się nie oprze! 30 pomysłów na kolorowe posiłki