Kulinarne inspiracje z „Hej Poznań”: przepisy Macieja Woźniaka – 8 września 2025

codziennypoznan.pl 5 godzin temu

1. Sałatka Cezar z kurczakiem lub krewetkami

Składniki:

  • Sałata rzymska

  • Sos Cezar

  • Grillowany kurczak lub krewetki smażone z czosnkiem, cytryną, solą i pieprzem

  • Boczek drobno pokrojony, przesmażony na suchej patelni

  • Grzanki, uprażone na suchej patelni i lekko posolone

  • Starty parmezan

  • Pestki granatu (opcjonalnie, do wersji z krewetkami)

Przygotowanie:

  1. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większe kawałki. Układamy ją w dużej misce jako bazę.

  2. Kurczak: Grillujemy filety na średnim ogniu, aż będą złociste i soczyste. Kroimy w paski.
    Krewetki: Obrane krewetki smażymy z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem 2–3 minuty z każdej strony, aż będą jędrne i lekko złociste.

  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Grzanki również prażymy na suchej patelni, na końcu lekko solimy.

  4. Układamy kurczaka lub krewetki na sałacie, polewamy sosem Cezar, dodajemy boczek, grzanki i posypujemy startym parmezanem. W wersji z krewetkami dekorujemy pestkami granatu.


2. Burger z szarpaną kaczką

Składniki:

  • Udka z kaczki

  • Warzywa do duszenia (marchew, cebula, seler)

  • Jabłka

  • Bułki brioszce

  • Konfitura z jabłek i żurawiny

  • Ocet bazyliowy

Przygotowanie:

  1. Udka z kaczki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka z warzywami i kawałkami jabłek. Dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości.

  2. Po ugotowaniu mięso szarpiemy na małe kawałki widelcami.

  3. Jabłka kroimy w kostkę, gotujemy z żurawiną do momentu, aż powstanie gęsta konfitura. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny lub cukru, jeżeli chcemy złamać kwaskowatość.

  4. Bułki brioszce podgrzewamy, na spód nakładamy szarpaną kaczkę, następnie konfiturę jabłkowo-żurawinową i kilka kropel octu bazyliowego. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy od razu.


3. Placki ziemniaczane z cukinią i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 3–4 ziemniaki

  • 1 średnia cukinia

  • 1 jajko

  • Sól i pieprz do smaku

  • 2–3 łyżki mąki

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • Serek twarogowy z koperkiem i szczypiorkiem

  • Wędzony łosoś w plasterkach

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy nadmiar wody.

  2. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę, mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.

  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażymy okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.

  4. Po ostygnięciu placków smarujemy je serkiem twarogowym z dodatkiem koperku i szczypiorku, a na wierzch układamy plaster wędzonego łososia.


4. Rogal z pastą jajeczną i dodatkami

Składniki:

  • 3 jajka (gotowane na twardo ok. 10 minut)

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • Liść sałaty

  • Pomidorki koktajlowe

  • Suszone pomidory

  • Mozzarella

  • Szynka dojrzewająca

  • Rogal

Przygotowanie:

  1. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z majonezem i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  2. Rogala przecinamy wzdłuż na pół, na dolnej części układamy liść sałaty.

  3. Smarujemy pastą jajeczną, następnie dodajemy plastry mozzarelli, suszone pomidory, szynkę dojrzewającą i przekrojone pomidorki koktajlowe. Zakrywamy górną częścią rogala i podajemy od razu.


5. Bajgel z hummusem z buraka i cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki (odsączona)

  • 1 gotowany burak

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka pasty tahini

  • Sok z połowy cytryny

  • Starta marchewka

  • Ogórek pokrojony w paski

  • Rzodkiewka

  • Bajgel

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę i buraka blendujemy na gładką masę razem z kuminem, czosnkiem, pastą tahini i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Bajgel przecinamy wzdłuż i smarujemy hummusem.

  3. Układamy startą marchewkę, paski ogórka i plasterki rzodkiewki. Składamy i podajemy od razu, aby bajgel był świeży i chrupiący.

Idź do oryginalnego materiału