W Dworze Skrzynki unosiły się apetyczne aromaty, bo to właśnie tam odbyły się tu warsztaty kulinarne dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce. Tajniki przygotowania potraw z kaczki zdradzał Kajetan Świokła, szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki. Uczestnicy własnoręcznie formowali też pyzy. Zaskakującym okazał się dla nich proces przygotowania modrej kapusty, bo do garnka najpierw trafiły… miód i rodzynki.
Ewa Michalska, kucharz osobisty z Puszczykowa odkryła przed zebranymi kulinarne możliwości podrobów. Na stole pojawiły się wyśmienite dania: wątróbki ze świeżymi malinami w sosie balsamico, flaki panierowane smażone ala kotlet schabowy z salsą z kaparów, pietruszki i cytryny, serce wołowe smażone na maśle klarowanym, a także szpik z kości wołowych pieczonych w piekarniku podany z salsą z natki pietruszki.
Eksperci chętnie odpowiadali na pytania uczestników i dzielili się kulinarnymi i kucharskimi sekretami. Organizatorami wydarzenia byli: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu. O kolejnych planowanych warsztatach informujemy na bieżąco na stronach www.instytutskrzynki.pl oraz www.dworskrzynki.pl.