
fot. Radio DoxaZa nami IV Festiwal kulinarnych produktów tradycyjnych i lokalnych – Gastro Zamek. Założeniem wydarzenia było umożliwienie zaprezentowania się przez lokalnych producentów, ich produktów czy potraw. We wnętrzu zamku, jak i pod gołym niebem można było skosztować przeróżnych wyrobów, czy napojów.
– Przyjechaliśmy z okolic Dobrodzienia, konkretnie z Kadłuba Wolnego. Prezentujemy nasze wyroby musy, musztardy, oleje. Mamy też miody w tym akacjowo-spadziowe, ziołomiody, wielokwiatowe, bardzo dużo rodzajów mamy – wylicza jeden z wystawiających.
– Mam duży wybór herbat naturalnych, mieszanych, są już świąteczne wywary owocowe na bazie czarnych, zielonych herbat – mówi Barbara Pietrzyk, właścicielka galerii z rękodziełem, kawiarni i herbaciarni z Białej.
– Przyjechaliśmy ze swojskimi wyrobami, wędlinami, kiełbasami. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tych jarmarków> Organizacja przez Zamek w Mosznej jest na bardzo wysokim poziomie. Dużo ludzi przyjeżdża na tego typu wydarzenia – wyjaśnia Agata Głąb z Ciechowic obok Raciborza.
Dodajmy, iż inicjatywa dostała wsparcie finansowe Samorządu Województwa Opolskiego.
autor: JD












